Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в четвъртък, че ще участва в президентските избори през 2023-та година и отхвърли слуховете за предсрочен вот в икономически засегнатата държава, съобщава Bloomberg.

Това е първият случай, в който турският лидер обявява официално, че ще издигне кандидатурата си за следващите редовни президентски избори.

"Нека го кажа тук. Тайип Ердоган е кандидатът на Народния съюз“, заяви Ердоган на партиен митинг в град Измир, визирайки блока между неговата управляваща консервативна "Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) и "Партията на националистическото движение“ (ПНД), която се слави с твърдите си националистически позиции.

Опозиционната Народно-републиканска партия (НРП), втората по големина в парламента, все още не е издигнала кандидат и Ердоган хвърли предизвикателство на нейния лидер Кемал Киличдароглу. "Обявете или своя кандидат, или кандидатурата си“, заяви той.

Ердоган каза, че изборите ще се проведат на 24 юни следващата година. Имаше слухове за предсрочни избори на фона на икономическите проблеми в Турция, предизвикани от отслабването на лирата и инфлацията от 73,5 процента - най-високото ниво от 1998 г.

Критиците обвиняват неортодоксалната икономическа политика на Ердоган да настоява за по-ниски лихвени проценти за борба с покачването на цените за икономическата бъркотия. Противно на конвенционалната икономическа теория, Ердоган е убеден, че високите лихви подхранват инфлацията, а не я овладяват.

В понеделник той каза, че "това правителство няма да повишава лихвените проценти“, припомня американската агенция.