Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и заместник-председател на Парламентарната група на БСП Иван Ченчев бе удостоен с почетен седми Дан от президента на Световната таекуондо централа на церемония в Народното събрание днес. Донг Суп Лий му връчи сертификата за почетен черен колан в знак на благодарност за отношението към спорта и към таекуондо.

Заедно с президента на Световната таекуондо централа пристигнаха президентите на Световната детска таекуондо федерация, на Европейския таекуондо съюз, висши представители на ръководствата в този спорт, водени от председателя на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев.

Иван Ченчев посрещна гостите, като подчерта, че за него като председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 47-о Народно събрание е чест да посрещне толкова доказани имена и спортни лидери на таекуондо.

"Като български народен представител и човек, свързан със спорта съм горд, че България е домакин на Мулти Европейското първенство по таекуондо. 36 държави и над 1200 състезатели са категоричното доказателство за значимостта на това събитие“, заяви Иван Ченчев.

По думите на народния представител от БСП това означава отговорност и показва отношение към спорта. "А отношението означава да създаваш възможностите и условията за масов спорт, особено сред децата. Означава да свържеш развитието на спорта с научните постижения, да създаваш шампиони. И не на последно място – да възпитаваш: характер, сила на духа, воля за победа, екипност. Това прави спорта. И с особена сила – таекуондо“, посочи Ченчев.

Той подчерта като важен факта, че през последните години бойните изкуства, и особено таекуондо, се радват на популярност у нас, открити са десетки клубове, спортът е навлязъл сериозно дори в детските градини и училищата.

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта връчи на президента на Световната таекуондо централа Донг Суп Лий почетен плакет на Народното събрание.

Гостите разгледаха сградата и пленарната зала на Народното събрание, и се запознаха с интересни акценти от историята на българската законодателна институция.