Западът трябва да запази във всички случаи възможността за дипломация в Русия. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Симеон Николов от Българското дипломатическо дружество. По думите му войната може да продължи месеци, но и години, и да се моделират различни сценарии, защото няма единство по въпроса за целите. "Има различна степен на нереалистични оценки на същите от страните в конфликта и вземането на решения от двете страни е различно. В Русия се вземат решения от един тесен кръг, а от другата страна Украйна получава съдействието от САЩ, Великобритания. Свидетели сме – на 9 април Борис Джонсън пристигна в Киев, за да убеждава защо трябва да продължи войната и нещата се обърнаха. Или на 24 май, когато американският дипломат Час Фрийман отсъди "Ние ще се бием до последния украинец“, обясни той, като уточни, че взимането на решения от другата страна е по-сложно.

"Въоръжените сили на терен не са постигнали предимства, позволяващи им силни позиции в едни преговори. САЩ искат изтощение на Русия, Киев – да бъдат изтласкани руските сили на позициите преди 24 февруари, Русия търси резултат, който да представи като победа. Но най-комплексни са причините, поради които САЩ са заинтересовани от тази продължителна война. Те са военно-политически, като укрепване единството на НАТО, разполагане на повече въоръжени сили в Европа, тестване на американското оръжие в реални бойни действия – говоря за последните доставки то вчера и онзи ден; икономически причини, които се свеждат до изтласкването на Русия от европейската икономика, създаване на по-силна икономическа зависимост на Европа от ресурсите на САЩ; вътрешнополитическите причини – отклоняване на вниманието преди междинните избори през ноември, което дава силни позиции на Байдън и подкрепа, без директна намеса във войната обаче“, коментира Симеон Николов.

И отбеляза, че по време на война трябва да се има предвид кой иска мир и кой иска мир само при определени условия. Според него за изхода от войната пречат и някои погрешни схващания на двете страни. "Погрешни са очакванията, че изтощителна война срещу Русия ще доведе до рухване на политическата система. Напротив, има консолидация около Путин. От друга страна, Путин се заблуждава, че с избрания от него начин – война, може да принуди Запада да преговаря за промяна на международния ред, изложени предложенията му от 17 декември 2021 г., каза той.

"Украйна си поставя нереалистични цели, като например връщането на Крим, въпреки че дори президентът Зеленски в един момент прояви скептицизъм и говореше, че това би било твърде висока цена. Засега има само едно предложение с конкретен план, представен от Италия и внесен в ООН, с четири етапа: прекратяване на огъня, конференция за бъдещето на Украйна, двустранен договор Украйна-Русия и четвърто, нов международен договор за мир и сигурност“, отбеляза той.

Неговата лична прогноза е, че през следващите месеци обаче отношенията между украинското ръководство и външните му поддръжници ще се обтегнат поради съчетанието на икономическите последствия в Европа и в света и нарастващия популизъм, въздействащ върху вземащите решения.

Симеон Николов каза още, че Русия ще спре бойните действия най-вероятно, когато завземе цялата територия на двата региона Луганск и Донецк. "Ако това съвпадне с изчерпване на силите на участващите руски армейски части, може да се мисли евентуално за преговори. Ако сраженията без спечелване на територии водят пък до твърде висока цена, тогава също има шанс да се обявят целите за постигнати и се поиска временно примирие, което ще замрази териториалните придобивки. Според мен няма вероятност за мирно споразумение на база нерешени въпроси като Крим, Донецк и Луганск“, добави Николов.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю".