Няма да трепнем дори и няма да изгубим достойнството си като се оставим да бъдем сплашени по такъв елементарен начин. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Д-р Милен Врабевски, основател и председател на Фондация "Българска памет“ и основният спомоществувател на културния център в Битоля. "Културният център съществува благодарение на моето спонсориране и след като направих компромис няколко пъти с много грозни сцени, като изгаряне на българско знаме или поругаване от всякакъв характер на български национални символи, този път прошка няма да има. Страхувам се, че ще взема много сериозни мерки за това, което направиха. Мисля, че минаха всякакви граници. Но дебело подчертавам – не бива тази провокация да пречи на европейския път на Македония“, заяви той.

По думите му актът е направен с конкретна цел. "Има задача да отдалечи още Македония от заветното европейско бъдеще. Като човек, който много отдавна изповядва идеите на европейската интеграция, смятам, че трябва да се направи компромис, да не се вземе този грозен вандалски акт предвид и Македония да продължи по европейския си път“, поясни д-р Врабевски.

Той каза, че наемам частни детективи от Хърватия за да съдействат по разкриването на виновниците за подпалването. "Това е единствената бивша югославска държава, която може да се разбира с местните хора, но е много далече от югославските стандарти, на която държава бих имал доверие – да ни помогне в тоя случай, да се намесят в полза на македонските компетентни органи и да стане по-бързо разследването, да се хванат престъпниците“, обясни той.

По думите му вече е планиран ремонтът и до две седмици всичко ще бъде възстановено в опожарения център в Битоля. "Днес са ми на гости и представители на културния клуб, техните семейства живеят заедно с моето, децата им се учат в моето частно училище, при мен са на пълен пансион. И колко още примери да ви давам как човек може да се намеси в живота на тези хора? И на този фон, новото при един такъв палеж е, че ние няма да трепнем дори и няма да изгубим достойнството си като се оставим да бъдем сплашени по такъв елементарен начин. Напротив, сега тепърва ще разберат колко е сериозно положението“, добави той.