Богата празнична програма са подготвили организаторите за последния ден от тазгодишния "Празник на Розата".

В 10:00 часа жителите и гостите на града ще могат да станат свидетели на ритуала "Розобер“ в розовите градини край Казанлък. Това е най-характерният за региона момент от тържествата. Интересна традиция е посрещането на гостите с гердан от рози, който с времето се е превърнал в една от емблемите на празника. Розоберът има своите традиции още от началото на честването на празника преди 119 години. По това време са се правели сватби, имало е много песни и танци. На ритуала традиционно присъстват официални гости, както и Царица Роза и нейните подгласнички.

В 12:00 часа празникът ще продължи с карнавалното шествие, което тази година е под мотото "Приятелство в рози“. В пъстра карнавална редица участниците ще дефилират в продължение на час по улиците на града. Обичайно те изобразяват различни моменти от историята и многообразната култура на Розовата долина. В шествието дефилират емблематичните "нашенци“ от Чудомировите разкази, спортни отбори, рокери, ученици, читалищни формации и много други. Шествието предвожда Царица Роза заедно със своите подгласнички и с малките Принцеси на розата. Организаторите на събитието от Община Казанлък обясниха за БТА, че тази година шествието е обогатено както с участници от цялата културна общност на града, така и с гостуващи състави от побратимени на Казанлък градове и колоритни състави от България. Това е най-големият ежегоден уличен карнавал в страната, а в тазгодишното издание ще се включат над 10 хиляди участници.

Програмата ще завърши с галаконцерт на цигуларя Даниел Трингов и челистката Сифей Уен. Събитието ще се състои в Дома на културата "Арсенал“, от 19:00 часа.

Редакция: БТА