Десет нови социални жилища бяха открити в Казанлък, предаде кореспондент на Радио "Фокус“ . Те са разположени в ж.к.“Изток“: на улица "Петьо Ганин“ три еднакви двуетажни двуфамилни къщи и в ж.к.“Христо Ботев“ на улица "Козлодуй“ са построени две еднакви двуетажни двуфамилни къщи. Новоизградените жилища са напълно оборудвани за качествен начин на живот. Тяхното строителство започна през февруари миналата година след премахване на старите постройки върху общинските терени.

Договорът по инфраструктурния проект "Изграждане на социални жилища“ бе подписан през лятото на 2020 година. Той предвижда предоставяне на сто процента безвъзмездна финансова помощ в размер над 1 млн. 288 хил.120 лв. между Управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 в Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Община Казанлък.

Бъдещите ползватели на социалната услуга ще трябва да отговарят на редица условия и критерии за настаняване, които са уредени в Наредба 12 на Общински съвет: участие в образователния процес, заетост, здравеопазване и други. Целта е да бъдат създадени нормални условия на живот на уязвими, малцилствени и социално слаби групи, хора в неравностойно положение сред населението на община Казанлък.

Славяна ГАЙДАРОВА