Коалицията стана възможна, защото българските граждани отговориха на въпроса искат ли да има най-накрая правова държава. Битката за върховенството на правото и за съдебната реформа е легитимационната основа, на която се създаде това правителство. То още не е изпълнило тази своя мисия и трябва да бъде подкрепяно, докато го направи. В същото време, една от грешките му е, че вместо да се придържа към онова, което го направи възможно, се допускат на дневен ред теми, по които не може по дефиниция участващите в коалицията партии да постигнат съгласие“. Това мнение изрази депутатът от БСП Крум Зарков в предаването "Седмицата на Дарик“, съобщиха от ПП БСП. По думите му става въпрос да се работи така, че да излизат на дневен ред въпроси на обществото, които могат да бъдат решени. Заков обърна внимание, че хората вече знаят какво различава коалицията, но имат нужда и от убеждението, че все пак знаят заедно накъде отиват и какво правят.

Относно изтеклия проект за български вариант на закона "Магнитски“, той коментира: "Все още чакаме отвън да изкоренят корупцията у нас. А как могат да се изгонят корупционерите? Нужни са политическа воля, компететност и изготвяне на закони, както и смелостта да се реализира съответната политическа воля. Става дума за политически, експертен и кадрови въпрос.

По отношение на БСП, социалистът изрази мнение, че в ситуацията, в която се намира, партията трудно може да реализира лява политика. "Лявата политика не е просто "даване на пари"; тя е дълбоко разбиране за това как едно общество функционира; начина, по който се създава и разпределя богатството. Тази лява политика с тези позиции, които заемаме в момента, не е възможна. Моята оценка е, че БСП прави това, което може, но и търпи много от ситуацията, в която се намира. Още на Конгреса през януари предупредих, че БСП не може да очаква чрез участието в управлението да реши проблемите в партията“, коментира той. По мнението му електоралният срив на БСП може да доведе до отваряне на пътя пред демагози и антидемократични формации, които използват разочарованието и страха на хората и така постигат резултати, с които пряко влияят на развитието на страната.