Превозвачите Ивайло Константинов – Юнион Ивкони и Груп плюс и Илиян Филипов, ПИМК, в "Беновска пита“ във във https://facebook.com/iliana.benovska/. и в https://youtube.com/Беновска пита-Радио К2/. и по Радио К2 на 93.9MHz на 28-ми май 2022 г., заявиха позиции по следните теми:

Протестът на превозвачите и искането им за оставката на министър Събев. Репресиите на държавата към превозвачите.

"Вие сте обект на огромни проверки по заповед на министъра на транспорта Събев ли?“, попита Беновска. Илиян Филипов отговори, че това наистина се случва по заповед на самия министър Николай Събев. Той си го е признал на заседанието на парламентарната транспортна комисия. Наредил е на Палагачев от ИА“Автомобилна администрация“ да пусне заповед до регионалните директори на ДАИ да бъдат извършени масови, строги проверки към 3 фирми. Една е ПИМК, другата е "Юнион Ивкони“, както и "Груп плюс“.

"Г-н Константинов, Вие лично, а и обединението на превозвачите изпратихте и писма, сезирахте прокуратурата, изпратихте и писмо до Николай Събев с възражение за тези проверки. Има ли някакъв резултат от тази кореспонденция?“, попита Беновска. Константинов отговори, че не знае да има някакъв резултат. Той продължи, че "проверка“ е много меко казано и не отговаря на действителността. "Става дума за сериозни репресии на пътя, в гаражите, в автогарите! За сериозно забавяне на всички курсове. Има автобуси, които са проверявани няколко пъти в рамките на един и същи курс! Това не е проверка, това си е репресия с цел сплашване! А какви ще бъдат резултатите може би ще каже г-н Гешев, не е наша работа да се месим в този процес. Но е очевидно, че има нещо, което се случва за пръв път в новата ни история – един министър да разпорежда саморазправа с фирми, които имат някакво участие в протести, включително и срещу него! Това е меко казано подозрително по отношение на намеренията. Това си е чист фашизъм в действие!“, категоричен бе Константинов.

Нека да видим какво каза Гешев!“, продължи Беновска и пусна запис от изказване на главния прокурор Иван Гешев за сигнала на превозвачите:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Иван Гешев: Това, което ми е известно е, че има сигнал от различни сдружения на превозвачите до ВКС. Ако не е изпратено, но мисля, че е изпратен този сигнал до компетентната прокуратура. Вероятно компетентната прокуратура с оглед съдържанието на сигнала е специализираната прокуратура, тя продължава да работи до 28-ми юли. В сигнала се посочват, това ми е служебно известно, известни нарушения на ИА“Автомобилна администрация“, от МВР. Сочат се евентуално извършени длъжностни престъпления. Така че в хода на тази проверка прокурорът ще извърши всичко, което е необходимо по закон и което е преценил, че следва да се извърши, за да се установи дали има или няма извършено престъпление!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Ето, г-да, какво каза главния прокурор! Вероятно ще има скоро отговор от Специализираната прокуратура, дано не я закрият окончателно дотогава! Но вярно ли е, че освен да проверяват вашите 3 фирми, и Вас лично, персонално?“. Илиян Филипов отговори, че още по време на първия протест всички автомобили са били снимани от служители на ДАИ. Той продължи, че на следващия протест на 18-ти май служители на НАП са му връчили заповеди за две ревизии за 5 години назад за корпоративен данък и осигуровки. "Това също е репресия. Ние сме проверявани, работим от над 20 години на пазара! Трябва да Ви кажа, че имам над 2500 служители, над 1 милиард имам инвестиции във времето, когато работя в България. Винаги сме срещали нормално отношение от данъчните служби! И за първи път виждам такива действия просто с натиск! Но няма проблем, контролните органи са, за да проверяват!“, добави Филипов.

"Важно е това, което казахте, защото вашата задача е подпомагаща функциите на държавата!“, продължи Беновска. Филипов отговори, че в сдружението, в което участва, СМП, има 960 фирми. Около 23% от регистрираните камиони в България са в Съюза на международните превозвачи. И затова първата лъжа на министър Събев е била, че това е нелегитимен бранш. Оттам е тръгнало и недоволството към Събев и искането на превозвачите за неговата оставка. Филипов добави, че още в началото са изпратили писмо с молба за среща с транспортния министър, но в продължение на 4 месеца не са получили никаква покана. Обърнали са се и към Кирил Петков, но също не са получили никакъв отговор. "И тогава започнаха протестите! Ние търсихме диалога 5 месеца!“, категоричен бе собственикът на ПИМК.

"Г-н Константинов, има ли лична проверка към Вас? И може ли да кажете каква е Вашата мисия като автобусен превозвач? Колко персонал работи при Вас, какви линии обслужвате? Каква е Вашата гражданска, не само бизнес мисия?“, попита Беновска. Константинов уточни, че от 2019 г. вече не е част от "Юнион Ивкони“ и "Груп“, защото е продал дяловете си. "Юнион Ивкони“ и "Груп“ са част от сдружението, чийто председател е той. По тази причина е плътно до тях и до всички автобусни превозвачи. Той каза, че по времето, когато е бил част от двете фирми, в тях са работили около 1000 души. Извършвали са около 30% от транспорта на пътници в страната.

Водещата попита Константинов има ли лична проверка срещу него. Събеседникът ѝ отговори, че такава проверка има, но това по никакъв начин не го притеснява и не влияе на поведението. По-страшна обаче е проверката към всички свързани фирми, които са участвали в протестите. Проверките към собствениците на фирми, които са участвали. Това са ревизии на физически лица, проверки за дълъг период назад на фирмите. Комплексни проверки по линия на Закона за автомобилните превози на самите дружества. Това на практика е един непрекъснат тормоз очевидно с цел "бий самара, за да се сеща магарето“!

"Промъкнаха се и подозрения, че ГЕРБ стои в основата на тези процеси, защото Вие все още сте председател на ГЕРБ – Дупница!“, продължи Беновска. Ивайло Константинов отговори, че е един от основателите на ГЕРБ на национално ниво и председател на общинска структура на партията. Той добави: "Ще бъда такъв до момента, в който има партия! Това обаче не знам какво отношение би могло да има към протестите! Това са протести, които не са дирижирани от един или двама човека! В организационния комитет има и представител на БСП, говоря за г-н Петърнейчев. Което не означава, че БСП има отношение към протестите! По никакъв начин не се вкарва политика. Дори в момента, в който влезе някакъв политически елемент, аз умишлено се отдръпвам, за да не бъде изтълкувано от колегите по някакъв начин!“.

"Има ли политика, г-н Филипов, във вашия протест?“, продължи Беновска. Илиян Филипов отговори, че не е член и никога не е членувал в никоя партия. Няма никакво намерение да влиза в политиката. Според него, за да си добър бизнесмен, не можеш да бъдеш политик. Той продължи, че е участвал в 15 протеста, най-много по времето на ГЕРБ. Стачкували са и при БСП, и при служебни кабинети. "Това е втората лъжа на г-н Събев! Целта на тази лъжа беше да настрои електората на ПП, да изостри към нас внимание и съответно да ги подкрепят тях! И третата лъжа беше най-арогантна – обвини част от организаторите на протеста, че са руски шпиони!“.

"Искам да припомня какво се случи вечерта преди протеста ви на 18-ти май в МС и после да довършим темата какво предстои! Нека да видим как Кирил Петков и Магдалена Милтенова си подадоха ръка!“, продължи Беновска и пусна запис от пресконференцията след срещата на превозвачите и правителството от 17-ти май 2022 г:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Г-н Петков, здравейте! Беновска! Може ли с г-жа Милтенова, преди да започнат въпросите, да си стиснете и ръцете, за да разберем, че примирието не е само на думи, но и на дела? Г-жо Милтенова, ще подадете ли ръка на г-н Петков?



Магдалена Милтенова: Винаги ще подам ръка! Знаете, че ние сме комуникативни хора и винаги сме подавали ръка на правителството, което и да е то! И междувпрочем по този повод да кажа – г-н Петков беше поканен от нас, лично той, министър Събев, министър Караджов и министър Василев да заповядат утре на нашия протест! Защото това ще бъде една крачка към подобряване. Още един знак за подобряване на диалога между нас. Така че ние ще ги очакваме, тъй като няма да бъдем допуснати в центъра на София, както разбрахте днес, но ще ги очакваме да дойдат при нас на протестното ни шествие!



Илиана Беновска: Ама те имат министерски съвет утре, ще можете ли на Министерския съвет?



Кирил Петков: Днес инвестирахме наистина много часове в този разговор. Важното е, че диалогът се възстанови! И това искам да кажа и на всички зрители – българското правителство показва, че криза след криза ние се справяме! И това, което трябва да се разбере от цялото ни общество, че тези кризи можем да ги решаваме само заедно и в диалог! Благодаря Ви!



Илиана Беновска: Само да питаме, дали в крайна сметка сте поставили конкретни срокове? Няма да изреждам проблемите на превозвачите, които трябва да бъдат решени и как? Или просто тупкате топката, за да не обърнете лодката, както се изразихте Вие?



Кирил Петков: Сроковете са в тази седмица да продължи работна група по всички тези теми. Тези проблеми не се решават с две решения. Те са много конкретни, защото, когато говорим за средства, тези средства не идват от никъде. Те трябва да се вземат от едно място и да отидат на друго място. Или обратното. Така че проблемите са много по-системни. Също така се обединихме, че не е нормално след толкова години българските пътища да изглеждат по този начин! Не е нормално състоянието на "Витиня“ да изглежда по начина, по който изглежда! От толкова години българските превозвачи да не могат да имат един нормален начин за превоз на толкова основна пътна артерия! Не е нормално да нямаме магистрала "Хемус“ въобще! Не е нормално да нямаме път Ботевград – Видин! Не е нормално всички тези неща да се случват, за съжаление! И аз ги разбирам тук колегите. Как може да имате нормален транспортен бизнес с тази инфраструктура, която толкова много години ужким се правеше, а я няма днес!? Така че това българско правителство е тръгнало да решава проблемите. Въпросът е, че за всички тези неща трябват средства. И ние сега трябва да намерим най-разумния начин да постигнем промяната, за която всички сме се обединили! Но няма да стане през лозунги и позиции! Ще стане със съвместна работа!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Това беше преди 11 дни, какво се случи? Имаше една среща при Гоздан Караджов и вчера имаше среща с негови експерти!“. Илиян Филипов отговори, че разговор се води единствено с регионалния министър Гроздан Караджов за ТОЛ таксите. Той продължи: "По другите теми с министър Събев не е имало никакви срещи, не е имало подадена ръка от него по никакъв начин през тези 11 дни. Затова от понеделник излизаме всеки ден пред Министерството на транспорта! За нас този човек е против българския транспортен бранш! Ще искаме оставката му! Ще стоим пред Министерството на транспорта, докато този министър не си подаде оставката! От понеделник нататък всеки работен ден ще бъдем пред Министерството на транспорта, за да можем да напомним на министър Събев, че съществуваме! Защото той явно забрави през тези 11 дни, че съществуваме, освен чрез проверките!“.

На една пресконференция преди 18-ти вие, превозвачите, поискахте оставката на 3 души, даже се прибави искане за оставката на Кирил Петков. Поискахте оставката на Николай Събев, на Гроздан Караджов и на Асен Василев. отпадат ли тези искания засега?“, попита Беновска. Илиян Филипов отговори, че първоначално са поискали оставката само на министър Николай Събев. След това обаче Асен Василев е казал пред медиите, че с искането си за намаляване на акциза транспортните фирми искат да откраднат от българския народ 1,5 милиарда. Той продължи: "Това бе категорична лъжа! 1,5 милиарда е целият акциз, който се събира за горивата за година! Ние искахме половината за половин година. Което е равно на четвърт от 1,5 милиарда. И то не да ги откраднем, а като мярка за намаляване на инфлацията, защото увеличаването на цената на горивата генерира инфлация във всички продукти! А мерките на правителството са абсолютно популистки и по никакъв начин няма да достигнат до най-бедните хора в обществото!“.

"Г-н Константинов, продължавате да искате оставката и на Асен Василев ли?“, попита Беновска. Константинов отговори, че всъщност го притеснява факта, че главната тема отива встрани. А главната тема е, че транспортният бранш протестира не защото иска нещо, а защото след няколко месеца самият той ще бъде изтласкан от пазара. Заради рецесията, която ще се случи. "Това, което искаме, не е за нас, превозвачите! Защото, когато ние икономисаме някакъв акциз или някаква ТОЛ такса, то това ще бъде акумулирано в цената за крайния клиент, а цената се определя от пазара! Това е пазарен принцип, който се учи в първи курс!“, категоричен бе той.

"Не е лошо да подчертаете, че вие субсидирате транспорта, защото вие всъщност изпълнявате една задача на помощник на държавата в секторите, в които тя не може да се справи сама!“, продължи Беновска. Илиян Филипов отговори, че това наистина е така и се доказва през всички години назад. Но министър Събев говори напълно в обратна посока.

"Защо ви разочарова този фин човек Николай Събев? Човек с култура, човек, който изповядва, казвам го напълно сериозно, имах възможността да го опозная в течение на изборите, както и в тези 6 месеца на управление, той е човек, който изповядва и духовни ценности! Защо ви разочарова този човек толкова? Не може ли да му помогнете още веднъж?“, попита Беновска. Филипов отговори: "Можеш да помогнеш на някого, който подаде ръка!“. Водещата отговори, че Кирил Петков символично е подал ръка. Събеседникът ѝ отогови, че това наистина е било символично, но след това нищо не се е случило. Той продължи, че министър Събев си е направил пиар със самолетния полет до Скопие, но никой не казва колко струва това на българските данъкоплатци. Пуснат е и влак София – Истанбул, който пътува с 5 човека и в същото време спира трафика на бързите влакове. Интермодалните влакове от България за Турция се движат с огромно закъснение, защото има много голямо натрупване на влакове.

"Въпрос и към двамата – това не е ли нарушение на Конституцията?“, попита Беновска. Филипов отговори, че при ж.п. превозите на първо място са пътническите влакове, след това интермодалните и накрая товарните. Той продължи, че по Плана за възстановяване и устойчивост ще се дадат 1 милиард за купуване на нови влакови композиции, отделно държавата ще отпусне огромни средства за тяхното поддържане. Така че през 2026 г. ще имаме влакови композиции, за които няма необходимите трасета. "В България няма една линия, където влак може да се движи с 200 километра в час! Само по Септември – Свиленград може да се движи със 160 километра в час! Това са огромни пари за изграждане на тази инфраструктура, ние не можем да ги построим, разбирате ли? И през 2026 година ще получим подвижен състав, който няма къде да се движи! И всяка година ще плащаме за поддръжка на нещо, което не се движи! Българският данъкоплатец отново ще плати едни пари за нищо! Иначе идеята добре е представена!“, категоричен бе Филипов. Той добави, че заради влошаването на качеството на инфраструктурата всяка година средната скорост на влаковете пада. За 5 години е паднала с 20 километра.

"Г-н Константинов, питам Ви и като политик, не можете ли на този фин човек Събев да му обясните нещата?“, попита Беновска. Константинов отговори: "Да е жив и здрав този фин човек! Но този фин човек не е за транспортен министър, защото е тежко неадекватен! Толкова е далече от сектора и от проблемите, че дори не може да уцели терминологията! Вероятно като фин човек се е справял добре във фирмата си! Нека бъде така добър да се върне там, където му е мястото и където и силен! Човекът е тежко неадекватен! В понеделник ще покажем, че е и престъпник! Съвсем скоро ще стане известно на широката общественост кой е Николай Събев и какво има предвид, когато прави тези репресии срещу нас!“.

"Какво сте открили – конфликт на интереси, ползи?“, попита Беновска. Константинов отговори, че е свързано с репресиите, има свидетели, но всичко ще бъде оповестено в понеделник. Той продължи: "А този фин човек ще има цялото време чак до понеделник да си премисли поведението и да си намери мястото!“.

Беновска попита колко е началният час на протеста. Филипов обясни, че всеки работен ден от 10 до 17 часа ще има протести пред Министерството на транспорта. Превозни средства няма да участват, защото организаторите не искат да пречат на хората, които нямат никаква вина за неадекватното поведение на някои политици! Беновска отвърна: "Вие имате една държавническа мисия, подпомагате хората, икономиката, индустрията! Това е вашата задача, а не да грабите!“. Филипов отвърна, че това явно се разбира от медиите. Управляващите обаче не го разбират!

Илиян Филипов се обърна към Николай Събев: "Г-н Събев, ако искате да направите нещо добро за българския транспортен бранш – подайте си оставката! Ако искате да направите добро на българския народ, запалете си мотоциклета и по автобусната лента си отидете до вилата в Испания и никога не се връщайте в политическия живот на България!“.

Подкрепата на превозвачите за дуалното и професионалното образование.

"Искам да се обърна към Вас като българи, като националноотговорни мъже, като хора, които разсъждават за настоящето и бъдещето на нацията, на икономиката! Знаете, ние започнахме една голяма кампания за дуалното и професионалното образование, за да можем да предадем опита на индустриалците, каквито сте вие и да подпомогнем младите хора! Мотото на кампанията е "Знам, мога, богат съм и щастлив“. Сега ще Ви пусна песента, която създадохме заедно с покойния Косьо Марков от "Тангра“ и големия поет Сашо Петров, която разказва историята на едно момче и едно момиче, които учат, намират работа, женят се и след това имат прекрасен живот след 10 години. Моля да го видим и да обединим усилията си!“, продължи Беновска и пусна песента "На прага на живота“!

Ивайло Константинов заяви: "Имате нашата подкрепа!“. Беновска отвърна: "Хайде да направим живота на младите по-смислен и хайде да подпомогнем икономиката!“. Филипов отговори, че от 15 години работят с Автотранспортното училище в Пловдив. Доста ученици карат своята практика в компанията му. Част от тях остават на работа. Големият проблем обаче е, че раждаемостта пада, демографската криза е огромна. Липсват детски градини. "Тези един милиард за влакове да ги бяха инвестирали в образование и младите хора, но явно това не разбира "харвардската група“!“, добави той.

Беновска обясни: "Ние започнахме тази кампания с правителството на Бойко Борисов и бяхме стигнали до решение да се възстановят техникумите, професионалните училища! Сега съм се обърнала към Кирил Петков и към цялото правителство, имаме уж тяхното съгласие, но може би гражданите трябва да сме по-активни, за да ги подтикнем!“. Константинов отговори: "Ние имаме диалог вече 11 дни, от който нищо не произтича! Вие имате добрата нагласа! Накрая ще си останем и с диалога, и с нагласата! Наясно сме с възможностите на това правителство, така че най-малко тази тема очаквам да бъде решена!“. Той продължи, че дуалното образование е крайно необходимо, а не е вярно, че българските предприятия получават толкова, колкото и плащат на служителите си. Той беше категоричен, че възнагражденията на шофьорите в транспортните предприятия не се различават от тези на колегите им в половин Европа. Истината е обаче, че липсват кадри, независимо от високите възнаграждения.

Подаръците.

"Г-н Константинов, Вие имате тениска Harvard, предлагам Ви, като отидете на протеста да си я облечете! Сега ще подаря и на г-н Филипов нашия подарък!“, обърна се към гостите си Беновска. Филипов благодари и каза, че ще облече тениската на протеста. Беновска продължи: "Освен Harvard low има и just kidding, просто се шегувам! Една малка ирония!“. Филипов отговори, че е сигурен, че управляващите ще разберат тази ирония. Той подари на водещата книгата "48-те закона на властта“ с посланието "Все така обективно да отразявате събитията и винаги да стигате до истината“! Беновска подари на Филипов червена ябълка и Конституцията на Република България. Така завърши разговорът между Ивайло Константинов, Илиян Филипов и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 28-ми май 2022 г.