Беновска: Г-н Петков! Карадайъ ви покани в АЛДЕ, отивате ли? Асен Василев ще отнема ли имущество без съд и присъда? Защо Сандов затвори Ковачки? БСП-Пловдив ще свали ли Корнелия – вицето ви?



Беновска: Г-н Петков! Карадайъ ви покани в АЛДЕ, отивате ли? Асен Василев ще отнема ли имущество без съд и присъда? Защо Сандов затвори Ковачки? БСП-Пловдив ще свали ли Корнелия – вицето ви?





Г-н Петков Карадайъ ви кани в АЛДЕВасилев отнема имуществоСандов затвори КовачкиБСППд сваля Корнелия - YouTube



Г-н Петков! Карадайъ ви покани в АЛДЕ, отивате ли?



На 25-ти май 2022–ра, след конференцията "Либерали за бъдещето на Европа“ Мустафа Карадайъ заяви: Кирил Петков и Асен Василев каня в АЛДЕ!



Илиана Беновска: Г-н Карадайъ, председател сте на партията "балансьор“ 30 години в България, сега сте председател в епохата на "Промяната“, как се чувствате?



Мустафа Карадайъ: Много комфортно, когато говорим с хора, наясно със своята ценностна ориентация в политическото поле! Хора, които са здраво стъпили, имат здрави ценностни основи, имат ясни цели в политиката. С тях много комфортно се чувствам!



Илиана Беновска: Кирил Петков такъв ли е?



Мустафа Карадайъ: Като говорим за промяна, тъй като сме домакини на мероприятие, свързано с промяна в ЕС и изобщо за Европа, за бъдещето на Европа, с нас е председателят на групата на "Обнови Европа“ в ЕП. Надяваме се и всички хора, които имат за ценности свободата, демокрацията, правата и свободите, върховенството на закона, да са част от тази енергия за промяна.



Илиана Беновска: Хайде да се конкретизираме! Нека да Ви прекъсна, позволете ми!



Мустафа Карадайъ: Тук най-важното е да имаме здрава ценностна основа, върху която да стъпим!



Илиана Беновска: Говори се, че "Продължаваме промяната“, начело с Кирил Петков, затова и попитах уважавате ли ценностната му система, ще ви станат партньор в "Обнови Европа“, където ДПС е член на европейско ниво! Така ли е?



Мустафа Карадайъ: На това се отговаря в нашето село с "иншаллах“!



Илиана Беновска: Translate, please! На “харвардски“ език! Какво значи "иншаллах“?



Мустафа Карадайъ: "С волята на всевишния“! Да, би било чудесно да стане! Ние такъв период сме имали в България. И мисля, че с този период само можем да се похвалим. Когато либералите бяха част от управлението на страната, България положи доброто начало на икономическото си развитие. Говоря за правителството на цар Симеон II като премиер, когато две либерални партии управляваха и бяха в коалиция. Тогава се получиха промените в трендовете на икономическите показатели и се положи основата на следващото правителство, в което участваха две либерални партии с мандат на ДПС!



Илиана Беновска: Мина много време оттогава!



Мустафа Карадайъ: И това правителство, безспорно, като се погледнат в сравнителен план икономическите показатели за последните 32 години, е най-успешното правителство с мандат на ДПС!



Илиана Беновска: Така, само че...



Мустафа Карадайъ: И от тази гледна точка, ако погледнем, отговорът на Вашият въпрос е – би било чудесно либералите да управляваме България!



Илиана Беновска: Световната ситуация беше друга по времето на цар Симеон, икономическата! Икономическата ситуация беше съвсем различна!



Мустафа Карадайъ: И България беше в разруха! В тази друга икономическа ситуация аз мисля, че онова, което се случи по време на правителството на Симеон II, и преди, и след това, много са важни политическите решения в управлението на страната!



Илиана Беновска: Виждам, че сте много, с вашето хубаво чувство за хумор, много хубаво сте настроен тази вечер, но нека да Ви попитам сериозно!



Мустафа Карадайъ: Да, сериозно отговарям!



Илиана Беновска: Подсказвате ли с това изявление, че нямате нищо против "Продължаваме промяната“ да влязат в "Обнови Европа“, да станете политически партньори на европейско ниво и съответно да станете и коалиционни партньори в управлението на България?



Мустафа Карадайъ: Нямаме нищо против да има повече либерали в България! Естественото им място ще бъде и в АЛДЕ, и в парламентарната група на ЕП!



Илиана Беновска: Това сериозно ли го говорите?



Мустафа Карадайъ: Съвсем сериозно го говоря! Защото, за да станем членове на АЛДЕ, първо трябва да имаме определени ценности! Има правила и процедури, по които се става член на АЛДЕ!



Илиана Беновска: Вие извървяхте много дългогодишен, имам предвид ДПС!



Мустафа Карадайъ: Това, колкото и да го говоря усмихнато, но много сериозно го говоря! Би било чудесно да има повече либерали!



Илиана Беновска: Тоест Вие каните Кирил Петков да дойде в либералната партия ли? Поканете го!



Мустафа Карадайъ: Да, да придобият либералните ценности присърце! Да ги прегърнат! Защото за мисля, че ние за всичките 32 години показахме, че това са едни добри ценности! И на тази основа, ако погледнем сравнително икономическите показатели за 32 години в България, с тези ценности може да се зададе едно добро икономическо развитие на страната! България в момента се намира в много сериозни кризи! И постковид кризите, и кризите от войната!



Илиана Беновска: Този анализ ще го направим в едно по-дълго предаване, това е кратко интервю! Можем ли да сложим заглавие – Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ покани председателя на "Продължаваме промяната“ Кирил Петков да бъде добре дошъл в АЛДЕ и в либералното семейство?



Мустафа Карадайъ: И всички български граждани да прегърнат либералните ценности и либералните идеи!



Илиана Беновска: Първата част потвърждавате ли на заглавието?



Мустафа Карадайъ: Да, безспорно! И Кирил Петков, и Асен Василев, и като тях всички български граждани! Колкото се може повече български граждани да прегърнем либералните идеи! Да стъпим на либералните ценности като основа, за да имаме ясните си цели пред нас! И да развиваме България! Да!



Илиана Беновска: Благодаря Ви за това кратко интервю! Ще Ви чакам за дълго в студиото?!



Мустафа Карадайъ: Живи и здрави!



Илиана Беновска: Живи и здрави!





Защо Мустафа Карадайъ заяви: Кирил Петков и Асен Василев каня в АЛДЕ!

Стреми ли се "Продължаваме промяната“ да стане част от европейското семейство на "Обнови Европа“? Кирил Петков е поканен НА 30.5.22-ра в Брюксел на среща на ръководителите на европейската формация. Ще бъде ли приета неговата партия зависи от ДПС.



В Интервю за кореспондента на Euronews Джак Парок, по време на Световния икономически форум в Давос министър-председателя на България Кирил Петков заяви:

Джак Парок: Вашата политическа партия все още няма политическо семейство в ЕС, що се касае до европейско групиране. Знам, че ще присъствате скоро на среща с ръководителите на евролибералите "Обнови Европа“. Това знак ли е, че ще се присъедините към тях?

Много се радвам, че съм поканен на тази първа среща. Мисля, че има прекрасни хора в това политическо семейство. Това, което бих искал да повдигна като въпрос, а и мисля, че е хубава тема за всяко едно политическо семейство в Европа е следното: Трябва да създадем много висок стандарт на върховенството на закона, както и антикорупционни механизми. С други думи, това с което се срещам в България, може да бъде разгърнато на европейско ниво. Когато говорим в Брюксел за политически семейства, трябва да имаме възможно най-висок стандарт за членство. Тоест всички политически партии трябва да спазват най-високите стандарти на национално ниво, и да налагат този стандарт и в Брюксел. Ако член на дадено политическо семейство не спазва този стандарт, то той не трябва да бъде толериран. Не ми харесва идеята да се правят компромиси на локално ниво с цел получаване на подкрепа в Брюксел. Този тип връзки трябва да бъдат отрязани. Трябва да повишим моралния стандарт в политическите семейства. И аз много се радвам, че приятелите ми и хората, с които ще се срещна, имат същите виждания.



Джак Парок: Може ли да видите партията си в някои от другите европейски формации?

До момента сме били поканени само на тази среща. Бих искал да има много ясни стандарти и принципи около темата, за която току-що говорих, и тогава да взема крайното решение. Мисля, че това е благоприятно не само за моята партия или България, но за европейските семейства. Очаквам с нетърпение да се срещна с приятелите си, президента Макрон, разбира се, министър-председателя Рюте, говорих с тях в частни разговори, така че, да, нямам търпение да се видим.



Г-н Петков! Асен Василев ще отнема ли имущество без съд и присъда?



На 26.5.22-ра по медиите излезе проект на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. Министърът на финансите Асен Василев да оглави специален Междуведомствен съвет

за черни списъци и конфискация на имущество. На практика обаче в създаваните Национални наказателни списъци, по донос може да попадне всеки, при това без съд и присъда.

Изрично е посочено, че "На политическа партия или коалиция, на която учредител/председател е лице, включено в Националния списък на лицата или в Националния списък на свързаните лица, не се предоставя държавна субсидия по чл. 25 от Закона за политическите партии (регламентиращ кои партии имат право на държавна субсидия).“

За случаите в обхвата на този закон няма да важи правилото от административното право, че обжалването спира изпълнението

Намеренията са да бъде приет от Министерски съвет на подпис и внесен в Народното събрание.





На 27.5.22–ра Политиците Йордан Цонев и Хамид Хамид – ДПС, Христо Иванов – ДБ, Любомир Каримански и Станислав Балабанов – ИТН, проф. Румен Гечев и Георги Свиленски – БСП, Томислав Дончев – ГЕРБ осъдеха остро закона, потвърдиха, че са го чели, но че не е обсъждан нито в коалицията, нито в НС.





А финансовото вице Асен Василев обясни:



Асен Василев: Има работна група, която се ръководи от Министерството на правосъдието, Министерство на финансите, МВнР, ДАНС и редица институции са излъчили представители в тази работна група. Както знаете, когато излезе първият списък "Магнитски“ имахме дупка в законодателството. Държавата нямаше как да защити държавните институции и държавните фирми по адекватен начин. Поели сме ангажимент тази законодателна празнина да бъде запълнена. Министерството на правосъдието е най-правилното министерство да се съобрази с всички и национални, и международни актове, така че да намери най-удачния начин как да се запълни тази празнота. Когато някой е санкциониран и това санкциониране поставя проблем пред българската финансова система, пред българската икономика от зараза от допълнителните санкции, този проблем да бъде овладян. Като това разбира се трябва да подлежи и на съдебен контрол и всички други атрибути, които да са присъщи на правовата държава.

И МП пусна съобщение: В Министерство на правосъдието е създадена работна група, която да изготви проект на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. В нея участват и експерти на Министерство на финансите, на външните работи, Българска народна банка, Национална агенция за приходите, представители на академичните среди и др.

Към настоящия момент, работната група не е приключила своята работа. Разпространеният на 26.05.2022 г. в медиите текст на законопроект има несъответствия и явни противоречия с Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието и поставен на обсъждане.

Работната група стигна до несъмнен извод за важността от такава регулация, но при несъмнено съответствие с българския и европейския правов ред.

Работата на групата е динамична и веднага след като законопроектът бъде готов, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен начин.



Г-н Петков! Защо Сандов затвори Ковачки?



На 27.5.22–ра екологическото вице Борислав Сандов, цели 11 дни, още не отговаря защо затвори само ТЕЦ "Марица 3“,след като обеща на 16.05.2022



"Марица 3“ и останалите 5 ТЕЦ-а - ще публикувам кой, кога и как е замърсявал?



Илиана Беновска: Г-н Сандов, здравейте, Беновска! В решението на Люксембургския европейски съд от 12-ти май в действителност не пише кой замърсява региона, а е казано само, че то е в периода 2007 – 2018, забележете!



Борислав Сандов: Да, защото тогава е започнала наказателната процедура!



Илиана Беновска: И се отнася за Югоизточния регион на България! Вие обещахте в петък да дадете конкретика кой от шестте ТЕЦ-а, които се намират там, обещахте да дадете конкретни сведения кой, колко, кога и как замърсява! Готов ли сте с тези сведения?



Борислав Сандов: Тези сведения се намират на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда. Те са част от постоянния мониторинг. Тези данни са публични, достъпни. Те са част от европейската система за мониторинг. Само искам да Ви кажа, че в последните 3 дни нивата на серен диоксид в Димитровград са в рамките на 6-7 микрограма на кубичен метър. Нормите за замърсяване са 350! Това не е било от години! Причините за това са, че освен затворения ТЕЦ "Марица 3“, в района на Гълъбово други две предприятия, които са от подветрената страна и често имаме пренос на замърсяване оттам – едното е в планов ремонт, а другото явно работи по предписанията. Затова явно и нямаме пренос на замърсяване. Но в момента хората в Димитровград дишат чист въздух, поне от гледна точка на серни диоксиди! Но като гледам и другите нива също са добри. Така че в момента въздухът в Димитровград е чист, което не се е случвало от доста време!



Илиана Беновска: Но при първото спиране на "Марица 3“ имаше отново замърсявания и Вие тогава казахте, че може би вятърът довява. Аз се поинтерсувах ...



Борислав Сандов: Не, г-жо Беновска, категорично е това!



Илиана Беновска: От другите ТЕЦ-ове?



Борислав Сандов: Точно така! Вятърът беше от Гълъбово към Димитровград! Това са официални данни от НИМХ. Имаше пренос на замърсяване от Гълъбово към Димитровград и тогава имаше замърсяване и в Гълъбово, и в Димитровград!



Илиана Беновска: Добре, защото тогава само "Марица 3“ е спряна, след като не е указано кои от тези 6 ТЕЦ-а замърсява целия регион? Защо само "Марица 3“ е спрян?



Борислав Сандов: Нарушенията, които са установили в съда в Люксембург е за замърсяване в този регион, а не, че един ТЕЦ замърсява целия регион. В същия момент този ТЕЦ "Марица 3“ има системни нарушения по отношение нивата на серен диоксид. 30 пъти миналата година. 8 за тази година до неговото спиране!



Илиана Беновска: Една молба? Никой не е длъжен да се рови в сайта! Можете ли, имате голям екип, системно да направите един преглед кой, кога, какво, за да бъдете наистина убедителен, а не да изглеждате, че днес ще свършите някаква дейност срещу "Марица 3“?



Борислав Сандов: Кажете кои данни и ще бъдат публикувани!



Илиана Беновска: Данните от 2007 до 2018 г., или за последния месец преди да затворите "Марица 3“, или за последната половин година! Кой колко е замърсявал този регион? Казвам Ви го приятелски! За да бъде справедливо това, че затваряте само единия ТЕЦ!



Борислав Сандов: Така, данните, освен че са налични, ще направим така, че да бъдат изведени в отделна статия, да са отделни, подредени в таблици за тази година! И ще бъдат представени. Ако искате, може и за миналата година. Просто това създава допълнителна работа, при положение, че те са налични така или иначе, осреднени! Но ще бъдат извадени и ще бъдат представени пред медиите!



Илиана Беновска: Много благодаря! Ще го огласите публично, нали?



Борислав Сандов: Да, публично!



Илиана Беновска: Добре, благодаря!





Г-н Петков, на 27.5.22-ра още не знаем какво прави МС, за да има транспорт в България? И ще има ли нов протест на превозвачите?





10 дни след като на 17.05.2022

Кирил Петков и Милтенова /превозвачи/ си подадоха ръце в името на България!



Илиана Беновска: Г-н Петков, здравейте! Беновска! Може ли с г-жа Милтенова, преди да започнат въпросите, да си стиснете и ръцете, за да разберем, че примирието не е само на думи, но и на дела? Г-жо Милтенова, ще подадете ли ръка на г-н Петков?



Магдалена Милтенова: Винаги ще подам ръка! Знаете, че ние сме комуникативни хора и винаги сме подавали ръка на правителството, което и да е то! И между впрочем по този повод да кажа – г-н Петков беше поканен от нас, лично той, министър Събев, министър Караджов и министър Василев да заповядат утре на нашия протест! Защото това ще бъде една крачка към подобряване. Още един знак за подобряване на диалога между нас. Така че ние ще ги очакваме, тъй като няма да бъдем допуснати в центъра на София, както разбрахте днес, но ще ги очакваме да дойдат при нас на протестното ни шествие!



Илиана Беновска: Ама те имат министерски съвет утре, ще можете ли на Министерския съвет?



Кирил Петков: Днес инвестирахме наистина много часове в този разговор. Важното е, че диалогът се възстанови! И това искам да кажа и на всички зрители – българското правителство показва, че криза след криза ние се справяме! И това, което трябва да се разбере от цялото ни общество, че тези кризи можем да ги решаваме само заедно и в диалог! Благодаря Ви!



Илиана Беновска: Само да питаме, дали в крайна сметка сте поставили конкретни срокове? Няма да изреждам проблемите на превозвачите, които трябва да бъдат решени и как? Или просто тупкате топката, за да не обърнете лодката, както се изразихте Вие?



Кирил Петков: Сроковете са в тази седмица да продължи работна група по всички тези теми. Тези проблеми не се решават с две решения. Те са много конкретни, защото, когато говорим за средства, тези средства не идват от никъде. Те трябва да се вземат от едно място и да отидат на друго място. Или обратното. Така че проблемите са много по-системни. Също така се обединихме, че не е нормално след толкова години българските пътища да изглеждат по този начин! Не е нормално състоянието на "Витиня“ да изглежда по начина, по който изглежда! От толкова години българските превозвачи да не могат да имат един нормален начин за превоз на толкова основна пътна артерия! Не е нормално да нямаме магистрала "Хемус“ въобще! Не е нормално да нямаме път Ботевград – Видин! Не е нормално всички тези неща да се случват, за съжаление! И аз ги разбирам тук колегите. Как може да имате нормален транспортен бизнес с тази инфраструктура, която толкова много години ужким се правеше, а я няма днес!? Така че това българско правителство е тръгнало да решава проблемите. Въпросът е, че за всички тези неща трябват средства. И ние сега трябва да намерим най-разумния начин да постигнем промяната, за която всички сме се обединили! Но няма да стане през лозунги и позиции! Ще стане със съвместна работа!





Г-н Петков, а на 28.5.22-ра ще разберем БСП-Пд ще свали ли Корнелия Нинова,

след като БСП-ПД заявиха на 20.5.22-ра:



Ангел Иванов: За съжаление днешната пресконференция я водим на тротоара пред Градския съвет, тъй като не сме допуснати в Градския съвет на БСП, което е абсолютно скандално и за първи път се случва в историята на БСП! А това е видимо и днес, тъй като ние тази сутрин, когато дойдохме да се подготвим за пресконференцията, видяхме, че някой се е погрижил да смени и патроните. Областният председател Емил Караиванов е разпоредил да не ни пускат вътре, което е още по-странно, при условие, че имаме и общински съветници тук. Със същата заповед са се опитали членове на комисията да спуснат, да ни забранят да влезем в сградата. И лично личният народен представител на Корнелия Нинова Иван Петков. Което е меко казано несериозно и доста срамно. За съжаление обаче е факт. Оттук насетне предстои най-вероятно, ние ще се наложи да сезираме прокуратурата за самоуправството, което имаме. Тъй като материално-отговорното лице, според търговския регистър, на Градския съвет е Димитрина Вакрилова. Тя не е присъствала. Всъщност никой от легитимното ръководство не е присъствал на заключване, патрони и така нататък. Няма как да сме сигурни какво се е случило, какво е изнесено, какво е внесено. Което си е чиста проба самоуправство и е от компетенцията на държавния орган.

Медия: Подозирате ли, че тази непоносима ситуация е опит да се даде служебна победа на инициативния комитет от централата на "Позитано“?

Атанас Петков: Аз съм убеден, че точно това е целта – да се даде управлението на Градския съвет в Пловдив и въобще на цялата партия в град Пловдив да се даде на хора, които досега през годините не са показали, че имат качества и членовете не са ги припознали като ръководители!

Медия: Очаквате ли да бъдете изключен от националното ръководство?

Атанас Петков: Никакъв не им е проблемът! Те така или иначе не се съобразяват нито с правила, нито с нищо! Нищо не им пречи да вземат и да ни изключат! Единственият то тази група тук, който могат да го изключат, съм аз, тъй като съм член на НС.

Медия: А от партията очаквате ли да Ви изключат?

Атанас Петков: Това имам предвид, защото те имат право да ме изключат от партията. От НС не могат, само от конгреса може!



Г-н Петков! Карадайъ ви покани в АЛДЕ, отивате ли? Асен Василев ще отнема ли имущество без съд и присъда? Защо Сандов затвори Ковачки? БСП-Пловдив ще свали ли Корнелия – вицето ви?

Аз съм Беновска. И питам.