С актуализацията на бюджета приемаме закон, с който ще обложим свръхпечалбите в енергетиката, защото има случаи, в които печалбата там е над 300-400%. Тези средства ще се ползват за компенсация както на работодателите, така и на бита. Този пакет от 2 млрд. лв. не е за сметка на нов дълг, който следващите поколения да плащат. Напротив – дългът на България в момента намалява." Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на Nova News и допълни, че благодарение на отдавна приетия мораториум върху цените на електроенергията е нямало шоково поскъпване за бита, съобщиха от пресцентъра на ПП БСП.

По думите му в тази ситуация на БСП би било много по-лесно да бъде в опозиция и да наблюдава процесите отстрани. "Ако питаме какъв е интересът на БСП, то със сигурност щеше да ни е по-лесно да сме опозиция. Но когато си в политиката и си държавник, отговорността налага, макар и във време на война, инфлация и кризи, да се поеме отговорност за страната и народа, и това естествено си има своята цена. Мисията на БСП в това коалиционно управление е ясна - не както в предишните кризи цената да я платят работещите хора, а някои да станат милионери на техния гръб. Този път тежестта от кризата ще бъде разпределена солидарно", каза още депутатът от левицата Божанков. Той изрази задоволство от предстоящата актуализация на всички пенсии с над 20% и обяви, че това не се е случвало от над 12 години.

Според него опозицията в лицето на ГЕРБ е приела своята роля – да всява паника. "Такива искания има не за първи път от топлофикации. Има държавни регулатори и аз съм напълно убеден и спокоен, че такова поскъпване няма да се допусне", категоричен бе секретарят на ПГ на “БСП за България“ и заяви, че сега трябва от КЕВР да влязат в ролята си и да се намери най-доброто решение, което да бъде в интерес на българските граждани.

"Това, което ние можем да направим като законодателен орган е при актуализацията на бюджета да намалим ДДС на енергоносители, на топлоенергията, което ще се отрази на крайните цени", добави Божанков относно предвижданите в актуализацията промени, които са пряко свързани с енергетиката и цените на тока.

Депутатът от левицата коментира и темата с Република Северна Македония: "Дори и министър-председателят заяви, че няма да наруши споразумението за РСМ. Още повече, че ситуацията е същата и няма нужда от промяна в политиката на правителството по това отношение. За съжаление не виждаме напредък по изпълнението на договора за добросъседство. Наистина много време беше пропуснато, но не от България, а от нашата съседка."