В събота ще има рязко падане на температурите, очаква се преминаване на студент фронт и градушки. Това каза Стефан Георгиев, метеоролог и началник-отдел "Оперативна дейност“ в ИА "Борба с градушките“, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. По думите му в България в момента този сезон се откриха 262 ракетни площадки. "Разположени са в Северозападна България – Видин, Монтана, Враца и Плевен, и в Южна България – Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, и Подбалкана – в района на град Карлово и Казанлък“, изброи той.

Експертът отбеляза, че в последните две години се наблюдава леко изменение на климата. И добави, че месец май е свързан с изключително динамично време и типичните валежи за пролетно-лятното време.

"Наблюдава се нещо интересно, че първото десетдневие на месец май почти нямаме процеси, докато вторите две седмици процесите са изключително интензивни, както беше и вчерашният ден. Определено миналата година през май месец не сме имали толкова силен процес, но трябва да се отбележи факта, че през миналите четири-пет дни температурите над страната бяха изключително високи. Това допринесе за изключително бързото развитие на тези градоопасни облаци и стигане много бързо до градоопасни параметри. И благоприятства, разбира се, и образуването на градушка.