В Художествената галерия – Смолян на 4 юни т.г. от 18.00 часа ще бъде открита изложба "Величието на българския пластичен дух“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.

60 известни автори ще бъдат представени с по едно произведение, разкриващо разнообразието на пластичния ни дух. Творбите обхващат период от 100 години в българското изобразително изкуство. Ще видим произведения на Златьо Бояджиев, Цанко Лавренов, Иван Ненов, Кирил Цонев и др. Това са едни от най-хубавите им произведения. Намират се в частни сбирки и във фонда на Художествената галерия. Това съобщи световно известният живописец Петър Пиронков. По негова идея се реализира изложбата. Той сподели, че в продължение на две години е зреела идеята за осъществяването на тази експозиция.

Изложбата ще бъде открита от професора от СУ "Климент Охридски“ Валери Стефанов, който е председател на Сдружението на колекционерите в България.

Експозицията е реализирана със специалната подкрепа на община Смолян и галерията. Тази година Художествената галерия ще се представи с пет изложби, които са на световно ниво.

Каним почитателите на пластичното изкуство на откриването на изложбата. Всички ще получат безплатен каталог на експозицията, издаден със съдействието на община Смолян и благодетели. Целта е да стане традиционна, да се вадят от фонда на галерията и частните сбирки пластичните съкровища, защото много от произведенията са емблематични и не са видели бял свят. От друга страна публиката ще се социализира в областта на това изкуство. Идеята е да преоткрием българския пластичен дух, защото всеки творец има нещо уникално, посочи още Пиронков.

По думите му, Община Смолян и Художествената галерия подаряват на смолянчани и гостите на града една изложба на световна ниво.

Експозицията може да бъде разгледана до 14 септември т.г.