Тази вечер ще има коалиционен съвет по темата за Република Северна Македония в Министерския съвет. За него съобщи депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Балабанов пред журналисти в парламента.

Вчера той коментира, че коалиционните съвети напоследък са свързани с теми, които ни застигат и имат нужда от бързо разрешаване. Такава, по думите му, е и темата с Република Северна Македония (РСМ). Депутатът от ИТН посочи, че ще присъства на съвета заедно с представители на МВнР.

Балабанов каза, че от ИТН ще отидат на коалиционния съвет да изслушат за какво въобще ги събират, при положение, че позицията на страната ни е ясна - изразена и на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, и с рамкова позиция на България, и с декларация още от 44-то Народно събрание. Така че може би ще се запозная и аз с нещо ново, което не знам, коментира той.

Според Балабанов няма нужда от нов КСНС за Северна Македония, защото България е ясна в исканията си. Докато тези искания не бъдат изпълнени, логично е техният път към ЕС да не се случи, благодарение на това, че ние си отстояваме националния интерес, смята депутатът.

Попитан има ли напредък в работните групи между България и РСМ, Балабанов коментира, че не знае дали има такъв напредък, но това, което вижда от страна на Северна Македония, за съжаление, още повече влошава този процес. Тук коментирам публичните изказвания - и на президента, и на външния им министър, уточни той.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин ("БСП за България") смята, че към днешна дата няма нито едно основание да вдигнем ветото върху РСМ, тъй като не е бил постигнат прогрес. Той определи като необходимост идеята на министър-председателя да се свика нов КСНС. "На него всички да бъдем информирани на какъв етап сме, какви са предложенията на правителството, да видим има ли позитивен план за развитие на отношенията", обясни Вигенин, цитиран от пресцентъра на партията.



Миналия петък премиерът Кирил Петков призова във видеообръщение президента Румен Радев да свика ново заседание на КСНС за Северна Македония.

КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония, то такъв не само, че има, но и е силно изразен в нашето общество и би следвало управляващите да са наясно с това, заяви в понеделник президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за призива на премиера. Ако целта е подпомагане на диалога и той е нарушен по някакви причини вътре в самата управляваща коалиция, то трябва ясно да се каже какви са причините за това, отбеляза още държавният глава.

По-късно същия ден от Рим премиерът Кирил Петков аргументира призива си за свикване на КСНС с необходимостта да бъде отчетен прогресът по диалога между България и Република Северна Македония през последните шест месеца, както и да се обсъди всичко случило се през този период. Петков отбеляза, че е нужен широк консенсус по темата, включващ не само управляващите партии, но и опозицията.

В рамките на посещението си във Ватикана и Рим за 24 май, министър-председателят Кирил Петков се срещна с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Не сме се обвързвали с никакви срокове, обещахме си конструктивният тон да бъде запазен, отбеляза Петков след срещата, цитиран от пресслужбата на МС.

Редакция: БТА