Общинският съвет в Смолян реши да присъди званието "Почетен гражданин на град Смолян“ на писателят и журналист Георги Гривнев, по случай неговия 80-годишен юбилей, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. Гласуването се проведе тайно, а комисията бе в лицето на общинските съветници Денислав Костов - председател, Иван Гавазов и Филип Топов – членове. Предложението бе прието със 17 гласа "за“, 3 "против“ и два празни плика. Така Общински съвет – Смолян реши да удостои Георги Гривнев със званието почетен гражданин на Смолян.

Вносителят на докладната записка и кмет на Смолян Николай Мелемов заяви, че Героги Гривнев е роден е в Ксанти, Беломорска Тракия. Средното си образование завършва в Райковската гимназия "Васил Левски“, а висшето си филологическо българска филология – в Софийския университет "Св. Климент Охридски“. 31 години е работил като журналист в окръжния вестник "Родопски устрем“, впоследствие "Родопски вести“ – Смолян и 7 години в образователната сфера. Той е автор на множество очерци, разкази, стихове и фрази от хубави думи опазили старобългарския език в планината. Има творби с легенди документални разкази за видни родопчани-родолюбци. Произведения на автора са преведени и публикувани в книги, списания и вестници на повече от десет езика в Германия, Унгария, Русия, Австрия и др. Той е и член на Съюза на българските писатели.

Общински съвет – Смолян възложи на кмета Мелемов да връчи наградата и 1500 лв. при подходящ случай и да впише награждаването в Почетната книга на общината.

Нели ГЕРГЬОВСКА