Турският президентски говорител Ибрахим Калън посочи след края на преговорите днес в Анкара с делегациите на Швеция и Финландия във връзка с кандидатурите на двете страни за членство в НАТО, че на срещата е било заявено, че ако не бъдат предприети конкретни стъпки в отговор на безпокойствата на Турция за сигурността, процесът няма да може да се придвижи напред, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Калън каза, че очакванията на турската страна са, че трябва да бъдат предприети конкретни стъпки по отношение на организационна, финансова, пропагандна дейност на терористични организации в тези страни.

Той посочи, че на срещата турската страна е заявила, че ПДС и СЗН са една и съща организация с ПКК и е поставила исканията си към двете страни да й предадат издирвани от нея лица.

Изразихме очакванията си за незабавна отмяна на санкциите срещу Турция. Видяхме позитивна позиция по въпроса за отмяна на санкциите, каза Калън.

Той добави, че в доклади, подготвени във връзка с ПДС/СЗН, турската страна е обяснила, че организацията извършва военни престъпления.

Делегациите приеха нашето послание. Те ще обсъдят нашите искания с лидерите си и ще ни дадат отговор, добави Калън.

Начело на шведската делегация на разговорите в Анкара бе държавният секретар Оскар Стенстрьом, а на финландската - заместник-министърът на външните работи Юка Саловаара. Турската страна бе представена на срещата от говорителя на турския президент Ибрахим Калън и от турския заместник-министър на външните работи Седат Йонал.

Турция се противопоставя на членство на Швеция и Финландия в НАТО, обвинявайки двете скандинавски държави в толериране и дори подкрепа на терористични организации, в частност на Кюрдската работническа партия (ПКК), разглеждана като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

Турция разглежда сирийската кюрдска Партията на демократичния съюз (ПДС) и кюрдските милиции Сили за защита на народа (СЗН) като терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Анкара настоява за отмяна на ограниченията, наложени от Стокхолм и Хелзинки, за износа на отбранително оборудване за Турция.

Превод и редакция: БТА