Промяната е гола, боса и некадърна. Това каза Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО в обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“ по повод поредицата изказвания на министър-председателя Кирил Петков, свързани с ускоряването на еврочленството на РСМ в Европейския съюз.

Изказването на Теодора Генчовска за две външни политики доказва, че министър-председателят Кирил Петков няма намерение да защитава националния ни интерес по темата "Македония", каза още Каракачанов и подчерта, че историята и българското национално достойнство не са търговия.

"Историята и ценностите не могат да се заменят с бизнес, сметки и търговия. В случая с Македония не бизнес връзките са важни, а са важни истината, паметта и достойнството на българския народ. РСМ се възползва от тези пробойни във външната ни политика, за да не изпълнява договора за добросъседство. А по сериозната причина за това нежелание за изпълнение на този договор е, че ако се съобразят с нашите условия, това означава да си признаят, че историята на тази "държавица“ започва не от времето на Филип Македонски или Александър Велики, още по-малко от цар Самуил, а започва от шмайзерите на комунистическите партизани на Тито от 1944 година“, уточни Каракачанов.

Компромиси по темата "Македония" не се правят докато няма промяна в политиката на Скопие спрямо България, категоричен е бившият военен министър, като очаква обществото да бъде малко по-критично по темата.

Според Красимир Каракачанов България определено няма интерес държава като Северна Македония, която води подобна антибългарска политика, да става член на ЕС.

Цоня Събчева