От двора на Катедрален храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан поведе шествие до площада пред Община Стара Загора, в което се включиха част от официалните гости на тържественото отбелязване на празника.

Пешеходната зона, както и площадното пространство пред Общинска администрация бяха изпълнени с хиляди празнично настроени представители на детски градини, училища, различни културни и образователни институции, граждани и гости на града.

Начало на тържественото отбелязване на празника даде акапелното изпълнение на "Питат ли ме дей зората“, в изпълнение на Детско-юношенски народен хор "Жарава“ при НЧ "Родина – 1860“.

В ритуалното издигане на знамената участваха носителите на отличията "Стара Загора“ – двата колектива получили наградата в направление "Наука и образование“ – Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски“ и ДГ №25 "Ален мак“, творческият състав на танцовата мистерия "Сънят на Пилат“, продукция на Държавна опера Стара Загора, заслужила безапелационно наградата в направление "Култура и изкуство“, индивидуално отличените поети Мария Донева и Йордан Пеев, и актьорът и режисьор Ивалин Димитров, както и носителите на награда "Млада Загора“ в направление "Наука и образование“ - Сюзан Руменова Милева, ученичка от XII клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан“, и дванадесетокласникът Даниел Пламенов Пеев, възпитаник на ППМГ "Гео Милев“. В тържеството се включиха и наградените с колективното отличие "Млада Загора“ Детско-юношенски народен хор "Жарава“ при НЧ "Родина – 1860“.

Минути след това, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи благодарствен молебен. "Празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост отново ни събра с благодатта си. Роден от великото дело на светите братя Кирил и Методий, създателите на славянската писменост, той сияе с вечната си светлина, стоплила благодарните ни сърца. 24 май е олицетворение на българската жажда за духовност и вяра. Днес е празник на духовната победа на нашия народ и на това, че той с очите на сърцето си прозря божествеността на словото и надвремието на писмеността“, каза в словото си Старозагорският митрополит. "Благословени сме светите равноапостоли да са нашите първоучители, а ние народ, избран от Бога, за да съхраним и носим през вековете изнамерените от тях букви. Това е дар, доказал благодатната си мощ през вековете, но и дълг. Свещен дълг пред нас, които днес трябва да предадем факела на българската писменост напред. Нека осъзнаем, че имаме безценно духовно богатство.

Всяка родна дума носи в себе си вложената ни от Бога пъстрота от чувства, трепети и стремления, уникална е и ако я променим или забравим, обеднява не само речта ни, но и българската душа. Това е вечното послание на Кирило-Методиевия дух и на буквите. Честит и благодатен ден на просветата и културата! Божието благословение да пребъдва върху вас преподаватели, студенти, ученици и дейци на културата. Бог да бди над целия ни боголюбив народ! На многая и благая лета!“, поздрави старозагорци Митрополит Киприан.

"24-ти май е един от най-хубавите и святи български празници! Ден на българската азбука, просвета и култура, на славянската книжовност. Делото на светите братя Кирил и Методий е велико, затова като кмет на Стара Загора работя с всички сили за изграждането на техен паметник в нашия град. Надявам се, че следващата година, на този празничен ден, ще можем да поднесем заедно цветя в знак на почит пред него. Обръщам се към всички учители и ученици с благодарност – пожелавам ви да бъдете здрави! Вървете по пътя към знанието и не спирайте да търсите просветата. Само знанието може да ни води в правилната посока. "Върви народе възродени“, честит празник, Стара Загора!“, каза в словото си кметът на общината Живко Тодоров.

С химна на днешния ден – "Върви народе възродени“, в изпълнение на Хора на Държавна опера – Стара Загора и Общинския духов оркестър и празничен камбанен звън, в небето полетяха по традиция буквите от азбуката. Те бяха пуснати от детските ръчички на старозагорчетата от ансамбъл "Траянци“. Така бе дадено начало на празничното шествие по пешеходната част на бул. "Цар Симеон Велики“.

Водещи на програмата бяха директорът на Драматичен театър "Гео Милев“ Светла Тодорова и колегата ѝ актьор Георги Ножделов.

Сред официалните гости бяха народни представители, зам.-кметовете на Община Стара Загора Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева, председателят на Общинския съвет Мария Динева и общински съветници, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, областният управител проф. Наско Василев и заместниците му, ректорът на Тракийския университет доц. Добри Ярков и колегите му от академичното ръководство, почетни граждани на Стара Загора, представители на различни държавни и местни институции.

В 12:00 часа площадът пред Общината бе огласен от празничния концерт, в който участие ще вземат детски фолклорни, танцови и певчески формации от Центъра за подкрепа на личностно развитие - Стара Загора и народни читалища. За празник днес се събират в селата Борилово и Кирилово.