От словото тръгва всичко в този живот. Това каза поетът Атанас Капралов, директор на Национален литературен музей, член на Съюза на писателите, в празничната програма на Радио "Фокус“ по повод 24 май. Той определи думите като всеможещи – от тях тръгва всичко. По думите му българите още в далечни времена са имали почит към словото. "Българските бащи, майки са се стремели да изуча своите деца. Те са давали мило и драго, последните си скътани пари, за да имат възможност техните деца да придобият знания, защото със словото е свързано и знанието“, каза той. "Словото може да извисява, словото може и да профанира, то може да облагородява, може и да ожесточава, може да отстоява истината, може и да фалшифицира. Словото, от него тръгва всичко в този живот“, подчерта поета.

"В последните години меркантилността, материалното начало натежа на везната, духовното начало някак си загуби своя дълбок, истински смисъл. Според мен в България и в света нещата биха си дошли на мястото, ако на тази везна и духовното, и материалното начало успеят да намерят своя баланс. Аз винаги съм се стремял в живота си да търся този баланс, защото когато човек залитне само към материалното, щастието си отива, сладостта от живота си отива. Когато потънеш само и единствено в духовното, пък губиш връзката с реалния живот“, казва Атанас Капралов.

"Много бих искал в България нещата да бъдат именно такива – по мярка на духа, т.е. материалното и духовното да тежат равно на везната, за да тръгнем наистина към благоденствието, към онова, което по пътя ни прави щастливи“, добави той.