Свикването на КСНС е необходимо, за да бъде отчетен прогресът по диалога между България и Република Северна Македония през последните шест месеца, както и да се обсъди всичко случило се през този период, което има отношение по темата. Парламентът е най-важната институция в този казус, но няма по-добър формат от КСНС, така че да седнем около една маса и да обсъдим стъпките, които да направим заедно напред. С тези думи министър-председателят Кирил Петков аргументира пред журналисти в Рим необходимостта от свикване на КСНС. Петков изтъкна, че е нужен широк консенсус по темата, включващ не само управляващите партии, но и опозицията, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Според премиера, за отпадане на българското вето може да се говори, само след като Министерството на външните работи представи резултатите по диалога с нашата съседка, отчетеният прогрес и възможните стъпки бъдат разгледани в Народното събрание. Парламентът е най-важната институция в този казус, всичко друго би се използвало за вътрешнополитически цели, което е много неконструктивно, посочи Петков.

Министър-председателят Кирил Петков изтъкна значението на диалога му с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски да продължи. Има много сили от двете страни на границата, които се опитват да изкарат диалога от конструктивния тон, не трябва да се поддаваме на провокации, категоричен беше българският премиер.