В Карлово беше открита компостираща инсталация, съобщиха от Община Карлово. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов откриха на 23 май Компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, заедно с техническата инфраструктура, мобилни и стационарни машини, техника и съоръжения. Лентата прерязаха д-р Кабаиванов, министър Сандов, народният представител Веска Ненчева и заместник-областният управител на Пловдивска област Лъчезар Бакърджиев.

Церемонията се състоя на площадката на изградения обект в местността "Стара река“ в землището на Карлово. Молебен отслужи Негово високоблаговейнство отец Марко Тодоров. Събитието уважиха народни представители от 17-и многомандатен избирателен район Пловдив-област, областният управител Йордан Иванов, заместник-кметовете на Карлово Данка Зидарова-Люртова и Николай Цветков, секретарят на общината Стефан Стефанов, представители на държавни институции и граждани.

На пресконференция преди официалното откриване д-р Кабаиванов представи информация за постигнатите резултати от изпълнението на проекта, ползата за жителите на общината от изградената компостираща инсталация, нейната важност за опазване на околната среда. В изпълнение на целите за разделно събиране, заложени в проектното предложение, са закупени 209 "кафяви" контейнера, специализиран автомобил за събиране и извозване на зеления отпадък от домакинствата, 3 камиона за събиране на зелената маса от паркове, градинки и домакинствата в другите населени места в общината, 2 мобилни шредера за раздробяване на дървесната фракция, един челен товарач и една ситова машина. С изпълнението на проекта ще бъде намалено количеството на входящия материал на изградената сепарираща инсталация, а от там - и на количеството депонирани на Регионалното депо отпадъци, което ще доведе до удължаване на неговия експлоатационен живот, подчерта кметът на Карлово. Ръководителят на проекта Красен Краев поясни, че на компостиране подлежат зелените и биоразградими отпадъци, като тяхното разделно събиране ще обхване територията на цялата община. В кафявите контейнери, предназначени за целта, не трябва да бъдат изхвърляни метални и пластмасови опаковки, къбели, въжета, стъкло, канап, сезал, хартия, естествен текстил, обработена дървесина и утайки от отпадъчни води.

Обектът "Компостиращата инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, заедно с техническата инфраструктура, мобилни и стационарни машини, техника и съоръжения“ бе реализиран по проект BG16M1OP002-2.005-0001-C04 "Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, включително осигуряване на необходимото оборудване и на съоръжения и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци за нуждите на Община Карлово“, финансиран по процедура BG16M1OP002-2.005 "Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“, приоритетна ос 2 на Оперативна програма "Околна среда“ 2014 - 2020 г.

Общата стойност на проекта е 4 756 687,88 лв., от които 2 974 772,31 лв. - безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, 524 959,82 лв. - национално съфинансиране и 1 256 955,75 лв. - собствен принос.

Изпълнението на проекта, чиято продължителност бе 41 месеца, стартира на 29 ноември 2018 година.