Община Асеновград съобщава, че засега пещера "Добростански бисер" няма да отвори врати за посетители, съобщиха от Общината. Причината е изтичането на договорните отношения с Регионалната инспекция на околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив. Община Асеновград е в готовност, при подписване на нов договор, обектът да бъде отворен незабавно, като за целта са налични нужните ресурси. Ситуацията е безпрецедентна, тъй като това се случва за първи път, откакто пещерата е обособена и обезопасена, за да приема туристи.

Веднага, след приключване на договора през декември 2021 г., от страна на ОП "Туризъм" към община Асеновград, е изпратено уведомление до РИОСВ - Пловдив, с желание същият да бъде подновен. Писмен отговор и обратна връзка към настоящия момент липсва. Лично кметът на Асеновград доктор Христо Грудев се ангажира със случая. Градоначалникът е уведомил за това министъра на околната среда и водите. От предприятието подчертават, че до момента към работата на пещера "Добростански бисер" няма отправени предписания, препоръки или забележки. Не са извършвани и нарушения, като обектът е работел с изключителна коректност, спазвайки договорните отношения с РИОСВ - Пловдив. Срокът на договора е бил две години. Въпреки желанието на ОП "Туризъм" същият да бъде за по-дълго време, така е преценило държавното ведомство.

Още от април се отчита висок интерес от туристи, които отправят десетки запитвания кога пещерата ще отвори врати. Обичайно това се случваше на 1-ви май. От забавяне отварянето на обекта за посетители, единствено загуба има за желаещите да посетят "Добростански бисер". Община Асеновград и ОП "Туризъм" уверяват, че ще направят всичко по силите си скоро въпросът да бъде разрешен, за което туристите ще бъдат уведомени своевременно.