Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изявените български учени проф. Цочо Бояджиев, проф. д-р Петко Салчев, акад. Иван Попчев, проф. Стоян Караиванов, акад. Никола Съботинов и проф. Милияна Каймакамова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "За мен е чест в навечерието на светлия празник 24 май да връча висши държавни отличия на видни български учени и преподаватели, пионери на духа, на добрата кауза, на креативните идеи и на научните пробиви. Всеки от отличените днес е пример в своето поприще“, подчерта държавният глава по време на церемонията в Гербовата зала на "Дондуков“ 2.

В приветствието си президентът Румен Радев отбеляза, че изключителните научни постижение на отличените допринасят за постигане на високи цели в полза на цялото ни общество. "Стремежът на България да бъде просперираща и модерна държава може да бъде постигнат само с уважение и признателност към хората на науката и духа и към тяхната дейност“, добави още държавният глава.

С орден "Стара планина" – първа степен държавният глава удостои проф. Цочо Бояджиев за изключителния му принос в областта на науката и културата. Проф. Цочо Бояджиев е основоположник на международно известната Българска школа по философска медиевистика. От 2000 г. е директор на Института по средновековна философия и култура. Работата му фокусира вниманието на световната изследователска общност към българската научна практика.

Проф. д-р Петко Салчев беше отличен с орден "Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие за изключителните му заслуги за развитието на системата на здравеопазването у нас. Петко Салчев е професор по социална медицина и през годините заема различни ръководни длъжности в здравната система. От март 2020 г. е управител на Националната здравноосигурителна каса.

За особено значимите му заслуги за развитието на математическата наука и информатиката държавният глава отличи с орден "Св. св. Кирил и Методий“ огърлие акад. Иван Попчев. Той е eлектроинженер, избран за академик на БАН през 2003 г. Ръководил и участвал в изпълнението на над 200 международни и национални проекти, в резултат на което в практиката са реализирани информационни технологии и програмни продукти с висок икономически и социален ефект.

С орден "Св св. Кирил и Методий" – огърлие президентът награди още проф. Стоян Караиванов за особено значимите му заслуги за развитието на музикалното изкуство и културата. Стоян Караиванов е преподавател по медни духови инструменти, създател е на нетрадиционна методика за ранно обучение и възпитание на млади валдхорнисти. Автор е на над 150 творби, теоретични разработки и музикална литература.

С орден "Св. св. Кирил и Методий“ огърлие Румен Радев удостои акад. Никола Съботинов за особено значимите му заслуги в областта на науката и проф. Милияна Каймакамова - за особено значимите й заслуги за развитието на историческата наука. Акад. Съботинов има забележителни научни постижения в областите на квантовата електроника, лазерната физика, лазерните технологии, физиката на плазмата и оптиката. Автор е близо 400 научни статии и 30 защитени авторски свидетелства и патенти у нас и в чужбина. Член е на Управителния съвет на Европейското предприятие за термоядрен синтез, Съвещателния съвет на европейските академии на науките. В периода 2008 – 2012 г. акад. Никола Съботинов е председател на Българската академия на науките.

Проф. Милияна Каймакамова преподава средновековна българска история в Историческия факултет на Софийски университет. Значими са приносите на проф. Каймакамова в изследването на духовната култура на българите, на българската историческа култура през Средновековието и на взаимовръзката между власт, история, идеология и пропаганда в българското общество.

От името на отличените акад. Никола Съботинов изказа дълбока признателност за уважението към труда и високите научи постижения на българските учени. "Тези награди дават още по-голяма увереност на научната общност в България, че държавата мисли и се грижи за тях“, заяви акад. Съботинов.