Да помогнеш на всички в ситуация на криза не е възможно.Няма нужда да се помага на латифундистите, на милиардерите в България – те ще се смеят, ако им се помага. Това коментира икономистът проф. Боян Дуранкев, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“."Но ако погледнем през фокуса на това, което се случва, очевидно е, че някои финансови потоци се пренасочват към нови бенефициенти, а други се насочват към тези, които действително в момента имат най-голяма нужда, а това са гражданите на България, тези, които са унижените и оскърбените от целия преход“, каза още той.

По думите му не може държавата да реши проблемите на всички. Още повече, че част от нашия бизнес не само е в кома, вече е блажено почиващ, но продължава да съществува на базата на тези в момента помощи от държавата.

"Веднага ще кажа. Например една част от туризма вече е под вода.Няма откъде да дойдат и украинци – като туристи имам предвид, не като бежанци. Няма откъде да дойдат руснаци, няма да дойдат и китайците, докато състоянието е във война“, посочи икономистът.

Тази финансова криза е много по-различна от досегашните и може да продължи дълго - цели 30 години.

"Кога ще свърши кризата – най-простичкият отговор е не на другия ден след войната, а след като се сключат допълнително нови международни споразумения, а това нещо може да продължи нека да не прекалявам, но ще спомена прогнозата на проф. Майкъл Хъдсън – 30 години поне. Нека да бъдем все пак оптимисти и да кажем, че нещата ще се решат. Да се надяваме. Мъдростта на Европа още не личи в тази ситуация“, отбеляза икономистът.

За да направим анализ на антикризисните мерки, трябва да имаме отговори на няколко други важни въпроси,посочи Дуранкев.

"Първо – наистина ли тази криза, която в момента е в България, е продукт на нещо, което е било до този момент познато, или е нещо ново? Второ – адекватни ли са тези мерки, които се вземат? И трето – дали ще бъдат ефективни, т.е. дали те ще покрият разходите, които ще прави държавата, които ще правят гражданите, бизнесът и т.н.?“, допълни той.

Евелина БРАНИМИРОВА