На 21 май 2022 г. Българското училище "Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон и Българското училище "Слово“ в Оксфорд гостуваха виртуално на Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това съобщиха от музея.

Над 200 потребители се включиха едновременно в традиционната вече съвместна инициатива на смолянския музей и български училища в чужбина, представяща на затъжените за всичко българско и родно малки наши сънародници зад граница и техните близки културно-историческото наследство на Родопите от древността до наши дни.

В музейната разходка, водена от екскурзовода и музеен педагог Анна Болгурова, 3 неща се случиха за първи път:

По желание на малките ни гости, които поискаха да видят планината, музейното представяне започна отвън. Бурни викове на задоволство и възторг огласиха ефира при вида на кристално синьото небе, пастелната зеленина на Кайнадина, която сякаш ще успееш да погалиш с ръка, ако се протегнеш от върха, на който са музеят и културният комплекс на Смолян, и яркото родопско слънце, което стопля сетивата и душите.

За първи път две български училища в чужбина едновременно гостуваха на смолянския музей в онлайн платформа, за което заслуга има Валентина Александрова, училищен ръководител БУ "Слово“ и административен секретар БУ "Иван Станчов“.

РИМ "Стою Шишков“ – Смолян показва нов специален акцент, който превръща виртуалната среща в истински урок по родолюбие – колекцията "Родопско величие“, представяща портретите на най-великите родопчани и свързали завинаги живота си с Родопите личности, нарисувани от художничката Сияна Струнчева, придружени с биографични анотации, за да се знаят и помнят делата и заслугите им за българското Възраждане, Освобождение, Въздигане.