***

София.

От 10.00 часа на церемония в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия изтъкнати български учени.

***

София.

От 10.00 часа Академията на МВР тържествено ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Ректорът на Академията старши комисар доц. д-р Иван Видолов ще произнесе поздравително слово. Преподаватели, служителите и курсанти от Академията ще бъдат отличени за приноса им към науката, служебните постижения и отличния им успех.

Ще присъстват представители на политическото и професионално ръководство на МВР, ръководството на АМВР, преподаватели и служители, курсанти.

***

София.

От 10.30 часа в София Картинг Ринг ще се проведе за пресконференция по повод четвъртото издание на "Еко 24 часа на България"

***

София.

От 11.00 часа отваря врати Образователен център на ЕКОПАК. Образователният център на ЕКОПАК се намира на ул. "Неделчо Бончев“ 3.

***

София.

От 12.30 часа в галерия на открито "Градска градина“ пред Народния театър "Иван Вазов“ ще бъде открита изложбата "300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История Славянобългарска“, организирана от Централна библиотека на БАН.



***

София.

От 23 до 25 май 2022 г. с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и на Светия Синод на Българката православна църква – Българска патриаршия, с разрешение на Вселенския патриарх Вартоломей и Свещения Кинотис на Света Гора – Атон, в София ще пристигнат и ще бъдат изложени за всенародно поклонение светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил.

12:00 ч. – Посрещане на светите мощи на кръстовището на бул. "Христо Ботев“ и бул. "Александър Стамболийски“, които с литийно шествие по булеварда ще бъдат пренесени в митрополитския катедрален храм "Света Неделя“;

12:20 ч. – Посрещане на светите мощи в митрополитската катедрала "Света Неделя“;

12:30 ч. – Молебен пред светите мощи;

13:00 ч. – Всенародно поклонение пред светините;

17:00 ч. – Тържествена архиерейска вечерня с петохлебие в памет на светите равноапостолни братя Методий и Кирил;

18:00 – 23:00 ч. – Всенародно поклонение. (При необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ.)

***

София.

От 19:30 часа в Топлоцентрала ще има публично споделяне на резултатите от проекта Горещи тела, който подкрепя, стимулира и възпитава нови поколения артисти в областта на хореографията и танца.

***

Бургас.

От 13.00 часа в Конгресния център до Морска гара Бургас по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, ще се състои тържествена церемония, на която ще бъдат отличени за постигнати високи резултати над 80 учители от бургаски детски градини и училища.

***

Варна.

От 11.00 часа в Юнашкия салон ще бъдат раздадени Годишните награди "Варна“. Общо 28 личности и колективи с ярки постижения в сферата на културата, науката и образованието ще бъдат удостоени с награди, след решение на Общинския съвет.

***

Русе.

От 13.00 часа, в двора на училище “Олимпи Панов" ще се проведе награждаване на отличените участници в конкурс за есе на тема: "За буквите".

***

Шумен.

От 13.00 часа в зала 2 на Областна администрация ще се проведе пресконференция по повод Образователен форум на тема "Обмяна на педагогически практики и новатори в действие“