В обявените антикризисни мерки на правителството липсва анализ на инфлационните процеси в Европа и България. Такава оценка даде Румен Петков, след IV-тия Конгрес на ПП АБВ, където той бе преизбран като председател. Оценката заляга и като теза в приетите днес конгресни материали по стратегическите за България въпроси. Петков отбеляза, че в Европа инфлацията е 7%, в България 14% и повече и подчерта, че страната ни, която е във валутен борд, има 2 пъти по-голямо поскъпване на живота, отколкото в ЕС.

"Основната отговорност е на премиера и финансовия министър", категоричен е Петков. "От огласените от премиера мерки, с изключение на повишаването на пенсиите, което е заслуга на парламентарната група в която участваме – "БСП за България“, всички други са някъде някога във времето", коментира Петков.

В България 1 млн. пенсионери са с минимална пенсия и от 3.5 млн. заети, с МРЗ са също 1 млн. души, изтъкна още Петков и подчерта, че това е резултат на отишлото си 12-годишно управление на ГЕРБ. Петков е категоричен, че мерките трябва да бъдат насочени към свиване на ножицата на инфлацията между ЕС и България. "Тези 2.5 млн. души с усилие разнасят останките от живота си по земята. Това са хора, които живеят под социалния минимум, те всъщност живеят с по-малко средства от бежанците", посочи той. Като катастрофални определи Румен Петков действията на правителството в енергетиката, културата и транспорта.

Днес газът в съседна Гърция е 50 евро на МВЧ, а при нас 85 евро на МВЧ и това го дължим на премиера и Министъра на енергетиката, заяви той и припомни, че КЕВР обяви цените за май със задна дата. "Вместо да преминем към незабавни преговори с Газпром, премиерът обяснява как осигурил 2 танкера втечнен газ. Тук има два въпроса към прокуратурата - Той в качеството си на какъв преговаря - едноличен търговец? Второ, каква е тръжната процедура с която е осигурена тази доставка", добави Петков.

Лидерът на АБВ отново потвърди позицията си, че предсрочни избори биха били тежък удар за държавата, икономиката, социалната сфера и атмосферата. "За да съхраним парламента и парламентаризма, трябва да се положат изключителни усилия стремежът на Кирил Петков, като министър-председател, да свали правителството да бъде овладян", заяви Румен Петков и добави по адрес на премиера: "Той със всяка своя поява нанася удари по правителството".

Противопоставяйки се на казаното от премиера, че борбата с корупцията била трудна, защото имала руско влияние, Румен Петков подчерта: "Борбата с корупцията е основна задача на ДАНС и МВР, които са под прякото разпореждане на министър-председателя". Проектът ICGB дава отговор на въпроса за корупцията, посочи още Румен Петков. Той е категоричен: "Ако има пречка в борбата с корупцията, първият й носител е министър-председателят на страната, няма значение кой е".

Народният представител и зам.-председател на АБВ Владимир Маринов акцентира върху безпокойството не само у нас, но и в европейски и световен мащаб - продоволствената криза, пред която сме изправени и подчерта, че предупреждението за това дойде от АБВ преди повече от месец. 35% от пшеницата и около 80 % от маслодайния слънчоглед се произвеждат в Русия и Украйна в световен мащаб, посочи Маринов. Той добави, че тази криза има вероятност да се отрази на доставки от тези суровини в Африка, което ще доведе след себе си нова бежанска вълна към Европа.

Маринов акцентира и върху участието на България (съгл. приетата Декларация в НС) за логистична подкрепа за износ на приблизително 20 млн. тона пшеница от Украйна, като подчерта, че има редица неясноти и поставя под въпрос сигурността на зърнопроизводителите в България. Той обясни, че всъщност това е настояване от американска страна, а пък Украйна, чрез зърно, започва да изплаща задълженията си за оказаната помощ и оръжие, която САЩ им осигурява – система, законно регламентирана в САЩ.

Ние от АБВ считаме, че победа не може да има и победители в една война никога няма. Ако сега ни се струва страшно случващото се в Украйна, то следвоенните последствията вероятно ще са в пъти по-страшни, защото икономически нещата ще изглеждат по съвсем различен начин, каза в заключение Владимир Маринов.