"Наложихме мораториум върху цената на електроенергията в началото на зимата, за което БСП силно настояваше. Тогава бяхме упреквани, че това не трябва да се случва и едва ли не ще взривим енергийната система. Сега искам да попитам как щяха да презимуват голяма част от българските семейства през тази тежка зима, ако не бяхме наложили този мораториум. Така че ние започнахме с антиинфлационните мерки още в началото на зимата.“ Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и председател на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения Борислав Гуцанов в ефира на БНТ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По думите му приетият пакет от антикризисни мерки от правителството е изключително ценен и при помни, че изцяло заради БСП детските градини и яслите станаха безплатни. "Безкрайно благодарим на нашите коалиционни партньори. Това е нещо, за което се борим от много време, но стана факт едва от 1 април“, каза още той.

Гуцанов обясни, че обществото ни има групи от хора, които са в наистина критично състояние, като например пенсионерите - над 2 млн. и 100 хиляди души. "Затова от 1 юли ще направим така, че с 20% да са вдигнат пенсиите. Да, не е достатъчно, но все пак това е една голяма крачка напред. Освен това нещо, което е от изключителна важност за БСП, от 1 октомври да има много по-голяма справедливост, като се преизчислят“, обясни социалистът.

Депутатът от левицата е убеден, че новият пакет антикризисни мерки за 2 млрд. лева ще помогне на българските граждани. "Едно е ако не бяхме наложили мораториум, друго е с налагането му. Едно е, ако ставката на ДДС на хляба е 20%, друго е нулевата ставка – това, което ще направим. Така ще помогнем и на производителите на хляб, и на крайния получател“, посочи той.

"Трябва да прецизираме групите, които имат най-голяма нужда от помощ. Сега го правим по най-бързия начин, за да може да се възприеме по-лесно този стрес, който го има в обществото“, заяви той. Според Гуцанов през есента се обмисля да има минимална консумация на електроенергия и на вода, което също ще подпомогне нуждаещите се, както е справедливо. "Ще се постараем най-доброто да бъде направено“, категоричен бе народният представител от БСП.

Той посочи, че предстои вкарване в Народното събрание на новия закон за облагане на свръхпечалбите в областта на енергетиката - за производители и търговци. "Това ще стане факт и ще бъде част от необходимите средства за подпомагане на българските семейства“, уточни социалистът.

Като председател на транспортната комисия Гуцанов коментира казуса с пътните превозвачи: "За някои свои искания имат основания, но на първо място трябва да има диалог. Има и някои неща, от които не може да се отстъпи, като въвеждане на тол таксите по второкласните пътища, това е нещо, което е трябвало да се случи още през 2020 г.“, заяви той. По думите му в момента се събират около 158 млн. от тол такси на тежкотоварните автомобили и 280 млн. от леките, и попита как това справедливо.

"Трябват 1 милиард и 200 милиона за поддържане на пътната инфраструктура, а в същото време се протестира, че има дупки по пътищата, а тези пари трябва да дойдат от тол системата“, каза още по темата Гуцанов.

Депутатът от левицата обясни, че няма лошо да бъде свикан съвет по сигурността, на който да се изслушат службите и да се види каква е реалната ситуация относно Република Северна Македония, но позицията на левицата по тази тема е пределно ясна и категорична.

"Ние трябва да гледаме интересите на страната си“, заяви още Гуцанов, като допълни: "Икономическите интереси на България са пределно ясни. Почти невъзможно е да доставяме стабилна газ без участието на “Газпром. Заради това от БСП настояваме да има разговори. Ние трябва да гледаме националния интерес и какво е необходимо, за да върви икономиката нагоре“, посочи социалистът.

Депутатът от БСП смята, че в момента няма предпоставка да се говори за друго управление или друг кабинет. "Много бързо забравихме къде бяхме преди година и къде сме сега. Ако управляващите тогава от ГЕРБ бяха направили така, че да разширят Чирен, ако не бяха затопили естественото газохранилище в “Галата“ край Варна, по друг начин щяха да изглеждат нещата, щяхме да имаме възможност за съхранение на газ за 1 година“, заяви Борислав Гуцанов.