Вчера в Община Варна се проведе кръгла маса “Варна в движение: Възможности и предизвикателства пред устойчивата градска мобилност“. Инициативата е на няколко граждански организации, сред които Въздух за децата, Irun, Вело клуб Варна, Карин дом и Varna Spaces и имаше за цел да обсъди конкретни приоритети от Интегрирания план за развитие на община Варна с хоризонт 2021-2027 и по-конкретно, приоритетите посочени в частта за градска мобилност. Домакин на дискусията беше Община Варна, а от тяхна страна на събитието присъстваха Христо Иванов, зам.-кмет, Младен Иванов, директор на ОП "Общински паркинги и синя зона", Ани Николова директор Дирекция "Европейски и национални оперативни програми" и Надя Петкова, външен консултант към Община Варна.

"Смятаме, че подобен тип конструктивни срещи са изключително важни за сътрудничеството между гражданския сектор и местната власт. Проблемите с качеството на въздуха, предвижването в града и достъпността на градската среда за хора със специални средства за придвижване са проблеми на всички нас като граждани, но лостовете за тяхното решаване зависят от различни институции. Без да говорим помежду си трудно ще намерим решение“ – сподели Виолина Желязкова от Въздух за децата.

На срещата бяха засегнати редица теми, сред които казусът с достъпността на Алея Първа и какви са предизвикателствата пред неговото решаване, плановете за разширяване на синя и зелена зона, ниско емисионните зони, плановете за нова инфраструктура за бегачи и колоездачи, достъпността на редица обекти за хора с помощни средства за придвижване, както и гражданското участие по редица теми. В резултат на срещата беше решено диалогът да продължи, като се набележат конкретни и обозрими теми за сътрудничество и се съставят планове за действие за всяка от тях.