Пилотите на Ферари Шарл Леклер и Карлос Сайнц окупираха върха на класирането в края на първата свободна тренировка преди една от най-важните надпревари за сезона във Формула 1, за Гран При на Испания. От двамата по-бърз бе лидерът в световния шампионат Леклер, който с време от 1:19.828 победи с 0.079 секунди по-бърз от местния любимец.

Пилотите на Скудерията единствени успяха да слязат под 1:20 за обиколка на "Каталуния“ в рамките на сесията, в която почти всички отбори въведоха сериозно подобрения по своите коли. Трети зад дуото на "Черните кончета“ се нареди световният шампион Макс Верстапен, който бе с 0.336 по-бавен от своя съперник в битката за титлата.

Съотборникът на нидерландеца в Ред Бул Серхио Перес не участва в първата подготвителна сесия на "Каталуния“, като в нея той бе заменен от резервния пилот на "Биковете“ – Юри Випс. Естонецът бе най-бавен от всички, като той завърши на 5.657 зад Леклер, след като се фокусира върху сериите с много гориво и без използване на DRS.

Топ 10 в края на първия час за подготовка на "Каталуния“ допълниха пилотите на Макларън и Алфа Таури – Ландо Норис, Пиер Гасли, Даниел Рикардо и Юки Цунода. Абсолютно всички пилоти записаха своите топ време в рамките на първата тренировка с гумите софт.