Ако се запази тенденцията за високи цени на торовете и горивата и следващата година, нещата отиват на много зле. Това заяви Валери Йовев, земеделски производител от Кюстендилско, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"И като ме питате какво може да се направи – ето това може да се направи: директно субсидиране на торовете. Защото тази година ние сме купували тор на 1 600-1 700 лева на тон. Миналата година цената беше към 600, по-миналата година беше, не знам колко беше – 300 и няколко лева беше. Направете сметка вие за какво става въпрос. Не сложиш ли тор, не произвеждаш продукция, и то е безпредметно при тази скъпа нафта изобщо да се занимаваш със земеделие“, каза още Йовев.

Цената на българските череши ще бъде с 50% нагоре, прогнозира земеделският производител.

"Цената е относително нещо. Проблемът е вносната череша. При всички положение гръцката череша тръгва преди нашата череша. Там субсидията е много по-голяма, отколкото при нас, и да кажем, ако тук при нас цената е 3 лева на пазара, примерно казано, гръцката череша може да влезе и малко по-евтина. Но по принцип през различни години около 2-2.50 лева е примерно черешата от тук при нас. Сега, на пазара на колко ще стигне, това вече е въпрос на прекупвачи, на търговци, на надценки“, посочи Йовев.

България няма да бъде засегната от продоволствена криза, поне за тази година, допълни производителят.

"Колегите направиха всички усилия да отгледат нормална реколта. Стига да няма някакви катаклизми от рода на градушки, наводнения и т.н. Проблем за момента е засушаването, което никой не може да го предвиди, но да приеме, че ще бъде благоприятна годината. Нас не ни касае Украйна по отношение на зърното за изхранване на населението, и Русия също не ни касае. Тя касае Африка и Иран, Ирак, Йордания, там, където нямат производство на зърно и внасят големи количества. Ние не внасяме, ние сме износител. Така че от тази гледна точка цените ще бъдат по-добри за тези, които са произвели добра продукция“.

Земеделският производител изрази притеснения за реколтата следващата година, която ще бъде под въпрос ако тенденцията на покачване на цените на горивата продължи.

Евелина БРАНИМИРОВА