Няма да отстъпим от въвеждането на тол системата по пътищата, които не са международни коридори, както и по отношение на цената, защото ясно заявихме, че смятаме това като антикризисна мярка, която трябва да бъде запазена до 1 януари 2023 година. Това заяви Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи в дневният блок на Радио "Фокус“ "Добър ден, България“. По думите й след 1 януари 2023г. може да се върви към увеличение на цената на тол системата, ако дотогава не се намери механизъм, по който българските превозвачи да продължат да плащат цените, които плащат и в момента, заради сключените договори.

"Тези договори не могат да бъдат променяни самоцелно. Не всички договори могат да се индексират с цената на тола, трябва да има една прогнозируемост. Трябва да има една възможност фирмите да планират своите разходи и своите договори занапред. Така че ние всъщност не искаме нищо, което да е неизпълнимо към днешна дата. Напротив, то е много лесно изпълнимо стига да има политическата воля и стига да имаме добрия тон и диалог, да има кой да чуе нашите предложения. Защото в крайна сметка те са базирани на европейската практика, не са прецедент и водят наистина до добри резултати за бюджета“, каза още Милтенова.

Тя уточни, че в 10.00 часа започва срещата с министър Караджов и вярва, че ще имат конструктивен диалог, а както те са поели ангажимент да изпълнят задълженията си по този спор, очакват и Министерство на регионалното развитие да бъде коректно и да намери компромисен вариант, който да бъде подходящ и за двете страни, и съответно да донесе необходимите резултати на събираеми средства за бюджета.

Магдалена Милтенова поднесe извинения на всички български граждани, които въпреки неудобството, което им бе създадено, са ги подкрепяли безприкословно.

Евелина Бранимирова