Пускайки този пещерен антибългаризъм в Европейския съюз, ние пускаме Русия чрез Сърбия и съответно даваме възможност на равноправния член на Европейския съюз – Република Северна Македония, да продължи да разширява това влияние“, даде пример Веселинов. Това каза Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ във връзка с приобщаването на Македонската църква към Сръбската православна църква. "Трябваше да признае Българската православна църква, че е църква-майка на Македонската, но това е нещо, за което ние от ВМРО сме лобирали, дори сме провеждали срещи с патриарха, с представители на Светия синод. В края на краищата, когато Светият синод излезе с едно оправдателно решени и уби всичко в една комисия, ние протестирахме пред Синода“, припомни Искрен Веселинов. Той отбеляза, че това е бил моментът, в който в някакъв смисъл е щяло да се възстанови историческата истина, защото все пак православният консенсус, че Македония е част от територията на Сръбската патриаршия, е спорен.

Искрен Веселинов отбеляза, че на територията на днешна Северна Македония са се провели поредица от референдуми в края на ХІХ век. "Впоследствие след Първата световна война, разбира са, тъй като Вселенският патриарх не признаваше екзархията, но той реално управляваше тези територии по някакъв начин духовно, той продаде територията на Сръбската патриаршия. Имал ли е право обаче на тази сделка, никой не повдига въпроса. Повдигнахме ние тогава, когато част от македонския клир реши да се обърне към България с молба да бъде призната тяхната църква като дъщерна на Българската и това всъщност да бъде една логична стъпка. Съжалявам, че нашите владици нямаха необходимото мъжество като да речем от "Български Великден“, и не направиха този смел ход, който можеше да върне българското влияние в Македония, в много измерения“, поясни съпредседателят на ВМРО.

Според него въпросната комисия вероятно ще продължи да съществува в Синода и след като вече предметът й е безсмислен. "За съжаление, липсата на мъжество и на дългосрочно мислене доведоха до проиграване на сериозен шанс. А пък съответно Сръбската православна църква под натиска на Руската, държа да отбележа, тъй като тя 50 години преди това не желаеше да признае съществуването на Македонска църква, Сръбската православна църква взе един авантаж, който дълго време напред ще й служи“, добави Веселинов.

Милослава АНГЕЛОВА