Българската федерация по волейбол стартира мащабна инициатива "С волейбол на училище". Проектът търси възможности за запалване на интереса на българските деца към обичаната игра и най-успешния отборен спорт у нас. За волейболните клубове пък това ще бъде пътека за селекция и привличане на таланти с желание и подходящи физически данни.

Проектът "С волейбол на училище" стартира в партньорство между Българската федерация по волейбол, Столична община и Регионално управление на образованието (РУО) София-град, с подкрепата на европейската волейболна централа CEV. След старта в столицата, той ще бъде развит и в други български градове, превръщайки се в национално явление, любимо на българските ученици.

Началото ще бъде поставено още през май, когато ще е и първото голямо събитие от инициативата. С него ще започне и кампанията за информираност на програмата, която ще завладее сърцата на българските ученици с първия звънец за новата учебна година.

Програмата цели да покаже, че волейболът и образованието могат да вървят ръка за ръка, като изграждат заедно личността на българските деца, превръщайки ги в гордост за родители, семейство и цялата нация.



Инициативата ще популяризира и развива волейбола сред подрастващите. Волейболната игра ще бъде представяна на учениците от професионални треньори от волейболните клубове. Ще бъдат провеждани открити уроци по волейбол с цел повишаване интереса към играта и откриване сред малките таланти в училище на бъдещите големи звезди на българския спорт.

Волейболните специалисти ще запознаят учителите по физическо възпитание и спорт с новите методики за ранно обучение и развитие на подрастващите.

На самите училища ще бъде предоставяно материално и техническо осигуряване, което да бъде на разположение на децата и техните учители по физическо възпитание.

Българската федерация по волейбол е част и от програмата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) School Volleyball. Училищата, които си партнират с БФВ и волейболните клубове за популяризиране и развитие на волейбола, ще получат волейболни топки и ленти за волейболни мрежи, с които играта на учениците да стане още по-голямо удоволствие. Освен откритите уроци, срещи с популярни волейболисти и посланици на инициативата, за ученици, родители и учители ще има още приятни изненади, свързани с волейбола.

"Инициативата "С волейбол на училище" не е просто еднократна кампания, а дългосрочен проект. Чрез него целим да бъде повишен интересът на децата към спортните занимания, както и да бъдат улеснени спортните клубове в процеса на откриване и насочване на перспективни деца към възможности за развитие чрез, най-успешния колективен спорт у нас - волейбола. Вярваме, че образованието и спортът са два основни стълба за изграждането на по-доброто бъдеще на България. От нас зависи да подсигурим достатъчно добри възможности за децата си, да откриваме и развиваме таланта им. А самият спорт и в частност волейболът освен развитие на професионално ниво, дава възможност за прием в най-престижните световни университети с пълна стипендия. Целта ни е не просто да намираме и изграждаме успешни спортисти, а да изграждаме успешни личности. Това е обща мисия заедно с директори на училища, учители, родители, волейболни клубове, партньори. Вярвам, че всеки ще припознае големите ползи от инициативата, защото усилията ни днес са инвестиция в бъдещето на децата ни", заяви Давид Давидов - вицепрезидент на БФВ, отговарящ за направление "Детско-юношески волейбол".

Българската федерация по волейбол изказва специална благодарност към Столична община, съвместно с която стартира програмата "С волейбол на училище". Организациите имат повече от успешно и дългогодишно партньорство. Програмата за обучение "Мини волейбол за столичните училища", реализирана в партньорство от Столичната община и Българската федерация по волейбол и със съдействието на Регионално управление на образованието (РУО) София-град, е сред емблемите на спортна София - с активното участие на над 100 образователни институции и над 6000 обучени ученици между 3-и и 6-и клас. Успешното сътрудничество прераства и в общата мисия за популяризиране на волейбола сред всички възрастови групи с акцент върху образователните институции.

"С волейбол на училище" - забавление, спорт, здраве, образование и личностно израстване. Новата голяма възможност за вашето дете!