Добрите новини са две. Първата е, че правителството за пореден път е на едно мнение, когато става дума за интереса на българските граждани. А втората е, че предлагания пакет от антикризисни мерки е безпрецедентен. Много от социалните мерки, за които се бореше БСП вече са одобрени и ще бъдат заложени в предстоящото обсъждане на бюджета. Това заяви секретарят на парламентарната група на "БСП за България" и на Изпълнителното бюро на левицата Вяра Емилова в предаването "Твоят ден" по Nova News, съобщиха от ПП БСП. "Това са антиинфлационни мерки, които наистина ще помогнат и ще стигнат до джоба на всеки български гражданин", добави тя.

Емилова изрази удовлетворение от казаното от министър-председателя относно пенсиите – че ще бъдат увеличени от 1 юли с 20%, а през октомври ще бъдат преизчисление със средноосигурителен доход към 2021 г. "Това е една дългогодишна отстоявана от нас политика", посочи народният представител от левицата.

"Освен за възрастните хора, радвам се, че правителството мисли и за младите хора", каза още Емилова.

Тя припомни, че Корнелия Нинова е инициирала коалиционния съвет във връзка с актуализацията на бюджета и нарастващата инфлация. "От 2 месеца се водят разговори с всички коалиционни партньори и аз се радвам, че в днешния ден можем да кажем, че тези разговори са завършили успешно", изтъкна Вяра Емилова.

Според нея мярката 0% ДДС на хляба също ще се отрази във всеки български дом.

"Правителството е заложило в актуализацията на бюджета нови 2 милиарда лева и средствата по мерките за изчислени точно в рамките на тези приходи. В началото на годината гласувахме най-социалния бюджет с 20 млрд. лв. за социални политики. Вече те са увеличени с нови 2 млрд", обясни Вяра Емилова, добавяйки, че новите мерки са в допълнение на вече извоюваните от БСП в бюджета социални политики, които продължават да действат.