Винаги човек гласува ирационално и емоционално, но при нас емоционалното взема връх. Това каза политологът Теодор Славев, Българския институт за правни инициативи, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "В момента, в който влязат в управление, се изненадваме на другия ден – ама защо правят това? Те са го казали, че ще го направят, обаче никой не е слушал или разбрал. Трябва да спрем с това търсене на герои – няма. Героите са в приказките. В реалния свят има управление, отношения“, бе категоричен Славев.

Според политолога тенденциите са ясни в политически план. "Кабинетът очевидно не може да намери комуникационни мерки и законодателни, сега ще видим тепърва икономическите как ще се посрещнат от обществото, но това е ясно – спад на доверие към кабинета. Втората тенденция е ръст на радикални антисистемни формации, които се обявяват пряко за промяна на основите на системата на България. Това са излизане от Европейския съюз и НАТО, и прочие неща, което означава радикализиране на политическата система вследствие социално недоволство“, обясни той. По думите му това е социален популизъм. "Ние за една година се лутахме между един, втори, трети, четвърти спасител, сега идва пети. И това е само за последните две години, не се връщам назад. Така със спасителите – надявам се рано или късно да си научим урока, че така не става. Трябва четене на програми на партии и да видим с кои най-много се идентифицираме като гласоподаватели“, поясни Славев.

Той добави, че друга тенденция е продължаваща фрагментация на политическото пространство в България. "Изследванията показват, че ако сега има избори, в следващ парламент бихме имали дори още повече политически формации, което прави следващо коалиционно управление още по-сложно“, отбеляза като уточни, че това са като хипотези. Ситуацията е много динамична и може да има съвсем различна картина само след няколко месеца, каза още Теодор Славев.

"От 33 години преход това може би са най-сложните времена, които имаме, наслагващи се кризи, правителството трябва да изглежда стабилно. Моите надежди са с течение на времето коалицията да започне да работи нормално“, изрази надежда той.

Милослава АНГЕЛОВА