На 17 май - Денят на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта, се проведе пресконференцията на Бългаска Асоциация по триатлон (БАТ).

БАТ представи Държавен календар 2022, който включва четири големи първенства.

Откриването на сезона ще започне с Национален турнир по Акватлон в гр.

Бургас на 25-26 юни, в който могат да се включат всички любители на триатлона.

Инициативата “Супертриатлонист" с ултрамаратонецът Краси Георгиев и плувецът Цанко Цанков, която е насочена към деца и младежи със специални потребности, за втора поредна година, ще бъде част от турнира в гр.

Бургас.

Трите държавни първенства ще се проведат в гр. Бяла на 2-3 юли, в гр.

Варна на 9-10 юли и гр. Пловдив на 30-31 юли.

Националният селекционер по триатлон Иван Попов и помощник треньорът по колоездене Петър Евстатиев, заявиха, че са щастливи да работят с БАТ и ще направят всичко възможно за по-добра подготовка на националните състезатели, за да успеят да постигнат по-високи резултати в престоящи сътезания.

През месец август, ще се проведе тренировъчен лагер на националния ни отбор, с цел подготвка за най-големите международни състезания през годината.

Младата надежда, националният състезтел по триатлон Александър Божилов, сподели за своето първо участие в Европейска купа, където успя да се класира на 15-то място.

Председателят на БАТ Марио Илиев, заяви пред репортерите, че за последните 2 години асоциациата има изключително голям напредък. В БАТ вече членуват 17 клуба и над 500 картотекирани състезатели.

През тази година Министерството на младежта и спорта увеличи бюджета на асоциацията и вече е 170 000 лв., а ние продължаваме да работим усилено по увеличаването на броя на нашите партньори и спонсори.

Това е много голям успех, след като през първата година бюджетът ни беше 0 лв., а през следващата година стана 40 000 лв. и благодарение на нашите спонсори осигурихме още 120 000 лв.