На този етап имаме обещания и добри намерения, които трябва да бъдат облечени във финансови мерки, трябва да минат през комисии, трябва да бъдат одобрени в Народното събрание. Това коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"За повечето мерки, които вчера бяха представени извън енергото, извън газа, за всички други мерки се изискват законодателни промени, което пак както знаем, е тромава процедура, а в момента хората имат нужда от бързи решения и бързи мерки“, допълни той.

"Знаете, водиха се много месеци преговори с работодателските, браншовите организации, правителството, които не доведоха до нищо. И малко преди организацията на големия протест утре те решиха да изпълнят тези искания или поне да ги обещаят, тъй като да не забравяме, обещанието не е като даването. Сега се надяваме те да влязат и в сила. Със сигурност те ще помогнат на българския бизнес, на всички тези облекчения, но те са пак на парче за съжаление, пак за месеците май, юни – май свърши вече почти“, допълни Алибегов.

"Планът за възстановяване закъсня страшно много с подаването и одобряването в Европейския съюз", посочи той.

"Много държави, да не кажем почти всички, вече получиха първите си траншове преди войната в Украйна. Напомням, че това е План за възстановяване от коронавируса. Трябваше да се реагира бързо, да се подаде бързо и вече траншът да беше дошъл преди започване на войната, за да овладеем последиците от Ковид кризата“, посочи той.

По думите му не е ясно още какви ще бъдат последиците на финала от войната, не е ясно какви ще бъдат последиците за туризма. Не е ясно какво ще се случи това лято с туристическия бранш“, подчерта той.

Евелина БРАНИМИРОВА