Антикризисните мерки, които правителството предлага сега са безкрайно закъснели. Това коментира в социологът Кънчо Стойчев, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Някои анализатори изказват тезата, че едвам изкарали първите си 100 дни, настоящите управляващи като че ли веднага се насочиха към последните си 100 дни. Това го казвам в кръга на шегата, но има основания за подобни разсъждения,“ отбеляза Стойчев.

Има много сериозни обстоятелства и факти, които не са свързани само с международната криза и войната ,а са свързани със самото управление на тази четворна коалиция, поясни той.

"Като че ли във водещата управляваща партия чувството за национална отговорност и национално достойнство отсъства. Второто е – отношението към икономиката. Мерките, които се прилагат и предлагат, са безкрайно закъснели. Ние знаем, че една помощ е помощ само тогава, когато е навреме. Ситуацията около енергоносителите е ясна поне от няколко месеца, да не кажа, че за всеки нормален човек още от началото на годината беше напълно ясно и предвидимо горе-долу в каква посока ще се върви. Управляващите вървят след събитията, което води до един двойно отрицателен резултат, отбеляза Кънчо Стойчев.

Тезата, че ПП са отроче на президента е несъстоятелна, смята социологът.

"Това, че ПП се качиха на раменете на президента и използваха авторитета му, за да спечелят изборите по никакъв начин не свързва държавния глава с тях“, каза той.

Кънчо Стойчев коментира още, че не вижда ръст на ГЕРБ при евентуални предсрочни избори.

"По-скоро имаме една изключителна устойчивост, запазване на електората на ГЕРБ. И тъй като имаме спад в почти всички партии, които участват в управленческата коалиция, това изглежда като ръст, но на практика е устойчиво запазване на резултата. Ако някъде наблюдаваме ръст, то действително е при партия "Възраждане“. И същевременно наблюдаваме и зараждането на една нова партия около ген. Янев, която е твърде рано да изчисляваме като потенциал, но така или иначе, мисля, че поне безспорно за всички ни е, че тази партия е с ясен потенциал за присъствие в следващ парламент“.

Той отбеляза, че "Продължаваме промяната“ все повече изкристализира образ на една небългарска партия, докато при Стефан Янев е точно обратното – образът на българска партия е ясен, ясен и безспорен, коментира още Кънчо Стойчев.

Евелина БРАНИМИРОВА