Усещане за близост с природата създават живописните платна на Огнян Георгиев, представени в галерия "Тунела“ в Културния център "Двореца“ в Балчик, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. "Светлината на брега“ е заглавието на изложбата. Различни усещания - за топлина, прегоряла трева, вятър с дъх на море, отвеждат към художествения свят на автора.

Негова любима тема са морските навигационни съоръжения по нашето Черноморие. В картините си той е уловил различни състояния - морския фар на нос Шабла, но в неговите избледнели от слънцето цветове, така както го помнят поколения назад във времето, морската стихия, обгърнала морския фар край Ахтопол, романтиката на морския бряг край Свети Иван и други кътчета. Живописните картини са представени в неповторимата атмосфера на галерия "Тунела“ с нейните каменни стени и под. Галеристът Ваня Маркова, която представи художника на откриването на изложбата, сподели, че работи с него повече от 20 години и винаги е впечатлявана от неговия усет за динамика и екстремност.

По думите й Огнян Георгиев не обича спокойния пейзаж, макар че в изложбата има и такива платна. Като човек той също е много динамична и импулсивна натура, която избира екстремността - каяк, мотоциклет, да бъде навън в бурно и дъждовно време. "За мен изкуството на Оги е мисия към природата, защото той търси онези, недокоснати от човешкия крак места. Пресъздавайки ги в своите картини, той влюбва хората в тях и всеки посвоему закопнява да отиде и да види това място“, отбеляза Ваня Маркова. Руската школа - Шишкин, Репин, Айвазовски, е дала тласък на творческото развитие на художника, признава самият той, като става база за оформянето на неговия натюрел - полагане на щрихи, от които извира емоцията. Четири от платната са посветени на "Двореца“ в Балчик, в тях художникът е вложил цвят, използвайки сюжети от стари фотоси.



Изложбата може да бъде разгледана до края на месец май.



Жулиета НИКОЛОВА