ОДМВР- Шумен предприема редица мерки за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасно движение и пожарната безопасност в туристическите райони и обекти през летния сезон, съобщиха от ОДМВР - Шумен. Провеждат се работни срещи с кметове на общини и представители на местните комисии за обществен ред и сигурност и за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица, като целта им е да се осигури добро взаимодействие с органите на реда. На срещи с представителите на частни охранителни фирми ще бъдат обсъдени начините за предотвратяване и пресичане на престъпления и други правонарушения.

Ще бъде засилено вниманието на туроператори или туристически агенти, лица предлагащи (управляващи) места за настаняване (хотели, мотели, туристически селища, вили, апартаменти, хижи и други) съгласно Закона за туризма за организацията на охраната и пропускателния режим, за сигурността в туристическите обекти и при възможност за увеличаване броя на техническите средства за видеонаблюдение. Ще се дават препоръки на туристите за лична бдителност и предпазване от престъпни посегателства.

Ще се следи дали е осигурена противопожарната безопасност в туристическите обекти и райони. Полицейски екипи ще извършват периодични обходи в районите на туристическите обекти, при струпване на автомобили ще се създава организация за обезпечаване на пътното движение.