Френският премиер Жан Кастекс заяви, че е връчил оставката си на президента Еманюел Макрон. Очаква се приемникът му на поста да бъде обявен тази вечер, предаде Франс прес.

"Току-що подадох оставката си", заяви Кастекс след едночасов разговор с президента, преизбран на 24 април за втори мандат. Макрон се надява да запази мнозинството си във френския парламент след парламентарните избори, насрочени за 12 и 19 юни.

Досегашната министърка на труда, заетостта и икономическата интеграция Елизабет Борн ще бъде обявена за премиер, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем, като се позовава на свои източници.

Телевизията добавя, че Макрон е благодарил на Кастекс за свършената работа и постигнатите резултати, заявявайки, че през последните две години досегашният френски премиер "действаше с плам и ангажираност, служейки на Франция".

Елизабет Борн е смятана от властите за лоялна и доказала се по време на мандата на правителството. Освен предимството, че е жена (74% от французите подкрепят назначаването на жена за премиер), тя принадлежи към лявото крило в движението на Макрон - нещо, което ще е очевидно предимство на предстоящите избори, отбелязва АФП.

Превод и редакция: БТА.