Интересни разкази за пътя към успеха в ИТ технологиите и съвети към бъдещите специалисти в тази област чуха днес по време на втората среща под надслов "ИТ и ТИ“ ученици от шести и седми клас от старозагорските училища.



"Една от най-желаните професии в момента е на IT специалистите. Всеки може от всякъде да изпълняваш служебните си задължения и да печелиш пари. Тепърва пред вас ще се откриват още нови възможности. Живеем в динамично развиващ се свят. Сега е моментът вие да изберете вашия път, заедно с вашите родители и учители. Надявам се срещата да бъде интересна и полезна, питайте за всичко, което ви интересува“, се обърна към учениците Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и социални дейности в Община Стара Загора.



Според Боряна Пейчева, маркетинг специалист в ИТ компания и един от организаторите на събитието идеята е да се развива ИТ образованието в Стара Загора, както и да се създаде ИТ общество в Града на липите. По думите и след 10 години 85% от професиите ще са нови и основната част ще изискват ИТ умения.





Пръв на сцената излезе Красен Георгиев, който има над 17 години опит в софтуерната индустрия, като преминава през различни позиции в софтуерни екипи както на български, така и на чуждестранни компании. В момента работи като CTO в стартъп, разработващ платформа за достъпване на сателитни снимки. Интересите му са предимно насочени към компании в ранен етап на развитие, представящи голям гъвкавост и потенциал.



Своята житейска история и причината да работи в сферата на ИТ технологиите разказа и Росица Демирева-Димова, която е Support manager тя ръководи екип от 20 специалисти в родната Стара Загора като се стреми към постоянното развитие на всеки един от тях.



За интересния път на своя живот разказа и Иван Иванов, който работи като Database Developer от две години. Икономист по образование и след дълго време в сектора, преди 4 години решава да се насочи към информационните технологии и се преквалифицира. Започва от нулата с редица курсове и академии, за да може днес да бъде част от екипа на най-голямата ИТ компания в Стара Загора. Иван е пример за това, че никога не е късно да промениш посоката и се надява да вдъхнови не само младежите, но и други хора с интереси в ИТ.



Сред лекторите беше и Неделчо Стоянов, който работи в сферата на информационните технологии от 2004 г., като се развива в различни индустрии и компании, в които осъществява редица значими ИТ проекти и натрупва значителен опит.



Освен бакалавърска степен по "Компютърни науки и технологии" от Нов български университет в София, Неделчо притежава и някои от най-ценените професионални сертификации в областта на информационните технологии.

На сцената се качи и Деница Кулезич. Тя има над 15 години опит в ИТ сферата. В момента работи като R&D мениджър на екип във една от водещите технологични компании в света. По време кариерата си е минала през най-различни проекти и технологии. Основният ѝ опит е като технически професионалист и в последната година се пренасочва към мениджмънта.



Срещата премина при изключителен интерес отстрана на учениците. Те задаваха десетки въпроси, дори след като свършваха участие на сцената, специалистите слизаха в залата, за да отговарят на нови въпроси.



Участие в събитието взеха също родители и преподаватели по информатика и технологични предмети