Възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество и увеличаване на културно-образователните инициативи обсъдиха на среща областният управител на Русе Анатоли Станев и неговият заместник Людмил Христов с посланика на Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко. От разговора стана ясно, че основен интерес за испанските фирми представлява реализирането на мащабни инфраструктурни проекти, свързани най-вече със шосейно, железопътно, тунелно и мостово строителство. Припомняме, че мостът над река Дунав при Видин – Калафат бе построен именно от испанска фирма. Станев представи бизнес профила на региона и подчерта необходимостта от изграждането на втори мост над Дунав при Русе. Посланикът бе категоричен, че подкрепя подобна инициатива и е в готовност да съдейства във всеки един момент.

От испанска страна са убедени в предимствата, които Русе и региона предоставят за развитие на бизнес и имат желание за увеличаване на инвестициите си тук. За тях от съществено значение е добрата подготовка на кадрите от училищата и Русенския университет. Именно в Русе се намира и една от най-големите испански инвестиции в страната – става дума за фирма "Керос“, за чието изграждане бяха отделени над 40 милиона лева.

Акцент в разговорите бе и възможността за сътрудничество в реализирането на проекти, свързани с т.нар. "умни градове“, в които се използват иновативни решения за намаляване на вредните емисии от градския транспорт, както и в сферата на енергийната ефективност.

Приоритет в двустранните отношения ще бъде даден и на провеждането на съвместни културни мероприятия – като изложби и концерти.

Н. Пр. Поланко коментира и ситуацията с мигрантите от Украйна. Той оцени високо действията на Областната управа за разрешаването на проблемите с мигрантската криза на територията на региона.

В срещата участваха още заместник-ръководителят на Мисията на Посолство на Испания Хайоне Серейхо, Рубен Саенс от образователния отдел на Посолството и Силвия Велинова.