Районна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В.В. за извършено от него престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 и 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.



Обвиняемият В.В., оставайки без средства, се препитавал чрез кражби на дарения от църковни храмове.



През м. октомври 2021 г. той проникнал в помещенията на църквата "Св. Св. Константин и Елена“ в местността "Егледжето“ в района на гр. Враца. Намерил 1000 лева, събрани за ремонт на храма. Взел парите и напуснал местопроизшествието, като впоследствие ги похарчил за собствени нужди.



В края на м. декември същата година той счупил стъкло на прозорец на същата църква, за да влезе във вътрешността й. В търсене на пари той разбил катинар, заключващ дървен шкаф, в който били съхранявани кутиите за дарения. Нищо не открил в тях, тъй като събраните към онзи момент 250 лева били прибрани от енорийския свещеник на друго място.



По същото време обвиняемият извършил кражба и от църква "Св. Иван Рилски“ в с. Паволче, в която проникнал по сходен начин - чрез счупване на стъкло на прозорец. Той разхвърлил различни вещи във вътрешността й и открил дървено сандъче за дарения, което било заключено В.В. успял да отстрани ключалката му и взел намерените вътре 20 лева.



Обвиняемият извършил още един опит за кражба, като влязъл в двора на църквата "Св. Св.Константин и Елена“ на ул. "Петропавловска“ в гр. Враца. Той взел от стопанска постройка брадва, с която пробвал да разбие входните врати на храма, но не успял, поради здравината им. По същото време там се съхранявали 600 лева.

В хода на разследването на кражбите от църквите в района на гр. Враца извършителят на деянията е бил установен.

Предстои делото срещу него да продължи в съда.