Ако погледнете инфлацията, която е големият въпрос в последно време, страните, които са като България – били са във валутен борд и са влезли в еврозоната относително неконвергирали се, не са достигнали средните нива на доходи на еврозоната. Това каза Стоян Панчев от Института за пазарна икономика в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Това са Литва и Естония – държавите, които имат най-висока инфлация в момента в еврозоната. Даже в цяла Европа. Естония има по-висока инфлация от Руската федерация в момента. Последните данни на "Евростат“ са 19% инфлация в Естония“, даде пример той.

Той се позова на теза на доц. Красен Станчев, според когото Хърватия, за разлика от България бърза за влизане в еврозоната, защото има проблеми с дълга. "Надява се по някакъв начин еврозоната да подпомогне този нарастващ дълг. Той е 80% от БВП, нашият все още е около 30%. Те според мен неправилно се надяват на някаква форма на стимул, на помощ от Европейската централна банка за овладяване на този дългов проблем, който възниква вече при тях. Ние сме в различни ситуации“, обясни Панчев и уточни, че Хърватия нямат валутен борд.

"Хърватската централна банка не е известна със същото ниво на дисциплина, каквото дава валутният борд“, коментира той и добавя, че въпреки че сме влезли заедно в ERM2, тръгваме от различни позиции.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"