2029 година за мен звучи като много по-реалистична и правилна, към която да се стремим. Няма никаква логика и досега не съм чул причина да бързаме точно за 2024 г. Това каза Стоян Панчев от Института за пазарна икономика в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ за приемането на единната валута през 2024година. Според него са нужни анализи, които могат да се случат до края на годината, ако се започне да се работи както трябва. "Въпросът е, че след това ще трябва да последва някакъв период на обсъждането им. Самата дата през 2024 г. не е реалистична, ако тръгнем по този за мен правилен път, при който не поставяме каруцата през коня, а минавайки през анализи, през дискусии на анализите и накрая през референдум“, заяви той.

"Бих последвал примера на Румъния, които казаха 2029 г. По този начин първо ще имаме достатъчно време за целия процес, който коментирахме сега с вас, след това ще има време да минем през този период на висока инфлация, на задаваща се евентуално стагфлация или рецесия в следващата една година най-вероятно. Тоест да минем през този тежък период, да видим как и ние, и страните в еврозоната ще излязат от него“, обясни икономистът.

Той припомни, че Италия и Гърция имат много висок дълг. "Да видим дали няма да има нова дългова криза в еврозоната. Опасявам се, че такова нещо е напълно възможно в следващата година или година и половина точно заради Италия и Гърция. Нека да прекрачим този период на тежка икономическа криза и да видим след това какво представлява и българската икономика, и самата еврозона“, предупреди той.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете в раздел "Мнение"