През 2022 г. България е председател на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), а Народното събрание е домакин и председател на парламентарното измерение на тази организация, съобщиха от Народното събрание. ЦЕИ обединява 16 държави-членки от Централна, Източна и Югоизточна Европа като основната й мисия е да работи за европейска интеграция и устойчиво развитие чрез регионално сътрудничество.

Заседанието на Парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива (ПИЦЕИ) ще започне на 17 май 2022г. в 9.30 часа в зала "Изток“ на Народното събрание с изказване на председателя на ПИЦЕИ и ръководител на българската делегация в организацията маг. инж. Деница Симеонова. Председателят на Народното събрание Никола Минчев ще приеме международните делегации и ще поздрави гостите в международната среща.

Участниците във форума ще бъдат приветствани и от председателя на Комисията по икономическа политика и иновации Мартин Димитров, министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, министъра на образованието и науката Николай Денков, от председателя на Българската национална асоциация за малък и среден бизнес Елеонора Негулова, както и от изпълнителния директор на Българската стартъп асоциация Недялко Дервенков.

В заседанието в София ще участват парламентарни делегации на тринадесет държави членки на ЦЕИ. Основната тема на форума е "Насърчаване на трансграничните научни изследвания и иновации в региона на ЦЕИ".

Трансграничното сътрудничество в областта на научните изследвания и иновации е стратегическа цел не само на Република България, но и на останалите държави-членки на ЦЕИ, а повишаването на степента на научната дипломация е един от приоритетите на Плана за действие на ЦЕИ за 2021-2023 г. За да се гарантира, че отворената наука функционира и че не съществуват пречки пред трансграничното сътрудничество между изследователите, е необходимо не само финансиране от ключови международни организации, но и намаляване на административната тежест за изследователите и разработване на ясна рамка, с която да бъдат въведени еднакви условия по въпроси като етичните и ориентираните към хората научни изследвания, справедливо третиране на интелектуалната собственост и реципрочен достъп до научноизследователски програми.

Съвместните усилия на парламентаристите в тази посока ще съдействат за намаляване на регионалната тежест, обединяване на ресурсите и постигане на по-голямо въздействие върху устойчивото развитие на държавите-членки на ЦЕИ.

В края на събитието делегатите ще приемат общ документ с насоки (Joint Statement), който ще служи за създаване на бъдещи съвместни политики за насърчаване на иновациите и науката в региона.