Министърът на отбраната Драгомир Заков ще участва в заседанията на Съвет "Външни работи/Отбрана“ и на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана във формат министри на отбраната, които ще се проведат утре, 17 май, в Брюксел. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

В рамките на заседанието на Съвета министрите на отбраната ще обсъдят прилагането на Стратегическия компас на Европейския съюз с фокус върху повишаване на ефективността на мисиите и операциите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и военните аспекти на руската агресия срещу Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е поканен за участие в дискусията относно агресията на Русия срещу Украйна. Очаква се и министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников да се присъедини към разговорите чрез видеоконферентна връзка.

На заседанието на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана министрите ще одобрят документ за създаване на "Хъб за иновации в европейската отбраната“ и ще дискутират въпроси, свързани с недостига на инвестиции в отбраната в ЕС.