Тричленен състав на Окръжен съд – Ловеч призна Александър К. за виновен за катастрофа, при която са загинали трима души, а други трима, включително подсъдимият, са били ранени. Това съобщиха от Окръжен съд – Ловеч.

Произшествието е станало на 18 ноември 2020 г., около 20 часа на главния път София – Варна, в землището на с. Български извор. Подсъдимият е шофирал лек автомобил със скорост от 110 км/ч при разрешена в участъка 50 км/ч. Навлязъл е в лентата за насрещно движение и по непредпазливост причинил смъртта на трима души, и средна телесна повреда на двама други, като деянието е особено тежък случай.

Съдът постанови 12 години лишаване от свобода за подсъдимия. На основание чл. 58а, ал.1 от Наказателния кодекс намали размера на така наложеното наказание с 1/3 и определи Александър да изтърпи 8 години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

Осъденият няма право да управлява МПС за срок от 9 /девет/ години, считано от 30.12.2021 година – от датата на временното му отнемане свидетелството за управление на МПС.

Освен това той трябва да заплати и 6 500 лева разноски по делото.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред АС –Велико Търново в 15-дневен срок от днес.