20 ученици и младежи до 24 годишна възраст от 10 града в България преминаха обучението "Предай грижата за природата“. На събитието, което се проведе между 13 и 15 май във Велико Търново, участваха експерти от община Велико Търново, Българска фондация Биоразнообразие и активисти, а основни теми в програмата бяха опазването на околната среда, ефектът на климатичните промени върху хората и биоразнообразието и възможните начини за смекчаването им и адаптация към тях.

През първия ден основен акцент в програмата бе лекция община Велико Търново, която запозна участниците с основите на екологията, а вечерта премина в прожекция на документални филми на същата тематика и последвала дискусия.

До обяд на втория ден маркетинговият експерт и посланик по проект Climate Game On – Жулиета Добчева разказа на участниците за негативното въздействие на бързата мода върху околната среда, а Ваня Димитрова - преподавател и доцент в НВУ "Васил Левски" и организатор на различни доброволчески инициативи, сподели данни за разхищението на храна, събрани по време на проект "Твоята храна" и защо изхвърлянето на храна води след себе си екологични проблеми и интересни рецепти за оползотворяване и съхраняване на продукти. По време на втората част, Калин Василев от "Търново рънс“ вдъхнови участниците с личния си пример в организирането на акции и кампании, а Йорданка Славова от Българска фондация Биоразнообразие разказа повече за начините, по които се опазва природата в България и важността на защитените територии. Лекцията премина в работа по групи, в които младежите започнаха да развиват своите идеи за инициативи по градове, свързани с някоя от темите за - Опазването на природни ресурси и защитените територии, Достъпът до зелена градска среда, Модата и дрехите, Намаляването на разхищението на храна.

Вечерта на втория ден премина в изпробване на настолната игра "Тера Футура“ и разговори за използването на природните ресурси и тяхното ефективно управление.

Третият ден завърши с представяне на идеите за акции на учениците по места и лекция за въздействието на климатичните промени върху българското и световно биоразнообразие. Всички участници получиха сертификати за преминато обучение и възможност да бъдат подпомогнати в реализирането на стартираните идеи.

Събитието се организира от Градски ученически парламент – Велико Търново и СНЦ "Блян за романтика, цветя и космос“ и е част от инициатива, подкрепена от Българска фондация Биоразнообразие чрез фонд за младежки проекти по проект "Game on! Do not let climate change end the game", финансиран от Европейската комисия.

Проект “Game On | Don't let climate change end the game!" цели да подпомогне информираността на хората по отношение на климатичните промени и тяхното въздействие върху биоразнообразието и обществото ни, като подкрепи младите хора и техните действия, идеи и изследвания по темите на проекта и проведе аргументирана, емоционална и обърната към живота комуникационна кампания, обогатена от игрови подход и дигитални технологии.